SEGRE

POLÍTICA

Quin és el percentatge de bascos a favor de la independència del País Basc?

Aquestes dades estan contingudes en l’últim Euskobarómetro, el sondeig que semestralment elabora la Universitat del País Basc, presentat avui a Bilbao pel seu director, Francisco Llera.

Desenes de milers de bascos uneixen les capitals en favor del dret a decidir

Desenes de milers de bascos uneixen les capitals en favor del dret a decidirEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran majoria dels bascos (81 %) continua mostrant-se relativament satisfeta amb l’Estatut de Gernika i entre les alternatives possibles a l’actual estatus d’autogovern, és molt minoritari, i en descens, el 9 % que aposta amb claredat per una posició de ruptura sobiranista.

Aquestes dades estan contingudes en l’últim Euskobarómetro, el sondeig que semestralment elabora la Universitat del País Basc, presentat avui a Bilbao pel seu director, Francisco Llera.

Segons el seu parer, l’estudi evidencia un reforçament de l’autogovern basc i "un allunyament" de la ciutadania basca respecte al 'procés' català.

Segons el treball, elaborat mitjançant 600 enquestes al maig i la presentació del qual coincideix amb un moment de debat sobre l’autogovern basc, el 20 % dels bascos continua sense voler canvis en l’actual estatus, el 36 % es conforma que es completin les transferències i el 28 % aposta per ampliar l’autogovern.

La postura a favor de la ruptura sobiranista (9 %) com a alternativa a la situació actual descendeix 7 punts en els últims sis mesos.

EH Bildu es divideix ara entre l’opció sobiranista (32 %) i l’ampliació de l’autogovern (33 %), segons el treball.

Els desitjos d’independència continuen sent minoritaris en la societat basca (28 %). De celebrar-se un referèndum, el "no" a la independència (37 %) tornaria a guanyar al "sí" (32 %), encara que aquest rebuig retrocedeix 10 punts en l’últim semestre (cap a l’abstenció) i el "sí" avança lleugerament (2 punts).

El rebuig de la independència es reforçaria si aquesta suposés una sortida de la UE (en aquest cas el "sí" es reduiria al 28 %).

L’estudi indica que torna el predomini no nacionalista en la societat basca després d’un empat en l’anterior semestre i en un context de divisió crònica entre nacionalistes (45 %) i no nacionalistes (51 %).

Amb una pujada semestral de 7 punts, una majoria del 65 % manté la compatibilitat d’identitats basca i espanyola.

El sondeig evidencia que de celebrar-se avui un referèndum estatutari el suport majoritari explícit dels bascos a l’Estatut (51 %) gairebé s’igualaria a l’obtingut en el referèndum de 1979 (53 %), amb una recuperació de 21 punts en els últims quatre anys.

Si se celebrés un referèndum sobre la Constitució espanyola, el "sí" (30 %) es recuperaria (+5 punts) i tornaria a superar al rebuig (28 %).

El director de l’Euskobarómetro ha conclòs que la societat basca "continua allunyada del 'procés' català que, lluny d’enrarir la política basca, reforça el seu suport a l’autogovern (el 'sí' a l’Estatut segueix batent rècords) i rebutja la independència (el "no" supera al 'sí'), si bé qüestiona l’aplicació del 155 ".

L’estudi reflecteix que el 58 % dels bascos rebutja l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, però també són majoria (51 %) els qui veuen negativa l’actuació de l’independentisme català després de les eleccions autonòmiques.

En el sondeig, superat en alguns aspectes per la rapidesa dels últims esdeveniments polítics que han ofert un canvi de Govern a Espanya, una majoria de bascos (48 %) recolza el suport que el PNB va donar als pressupostos de l’anterior Executiu del PP.

Els bascos aproven amb un 5,4 al Govern del lehendakari, Iñigo Urkullu, que millora (3 dècimes) la seua situació anterior.

tracking