SEGRE

PANORAMA

Clam pels presos i exiliats

Milers de persones exigeixen a Barcelona que els polítics empresonats i a l’estranger “tornin a casa” || Torra: “Sortirem al carrer els dies que faci falta fins que siguin lliures”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 200.000 persones, segons l’organització (110.000 segons la Guàrdia Urbana), es van afegir ahir a la manifestació convocada a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos independentistes i dels polítics a l’estranger.

Minuts després de les set de la tarda, la capçalera amb el lema “Ni presó, ni exili, us volem a casa”, va començar a caminar amb representants polítics, familiars dels presos i ciutadans vestits amb samarretes grogues, estelades i una multitud de pancartes on es podia llegir “Llibertat presos polítics”.

Els nou polítics presos van agrair, després d’acabar la manifestació, les mostres de suport rebudes

Si Llarena retira l’euroordre suposarà “el desmuntatge del conte”, segons Torrent

La manifestació, promoguda per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació Catalans pels Drets Civils, va ser convocada al conèixer-se la decisió del Govern central de traslladar els presos a centres penitenciaris de Catalunya, un acostament que ja s’ha completat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va sumar a la marxa al costat de consellers; diputats de partits independentistes; familiars dels presos; l’esposa de Carles Puigdemont, Marcela Topor; el president del Parlament, Roger Torrent, i l’expresident de la Generalitat Artur Mas, entre altres.

“Hem sortit avui, sortirem demà i ho farem els dies que faci falta fins que siguin lliures i el nostre poble també”, va proclamar Torra, que ahir complia dos mesos com a president. Per la seua part, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va dir estar convençuda que les “conviccions” de l’independentisme triomfaran davant del “poder” de l’Estat.

Poc després que acabés la manifestació, els nou líders polítics en presons catalanes van difondre un comunicat d’agraïment per “les mostres de suport” rebudes. En el seu missatge, firmat conjuntament com a grup de preses i presos polítics de les presons de Puig de les Basses i Lledoners, van donar gràcies públicament per les “infinites mostres de suport” rebudes, van exigir el seu alliberament immediat i es van reafirmar en la seua “innocència i no-reconeixement” de cap dels delictes que se’ls imputen.

La marxa té lloc dos dies després que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein rebutgés l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició, la qual cosa ha donat esperances als polítics independentistes que estan a la presó.

Deu autocars van sortir des de Lleida cap a Barcelona per assistir a la manifestació convocada a la capital catalana per exigir l’alliberament dels independentistes presos.

En una entrevista concedida a l’ACN, Torrent va considerar que “vist el que diuen els tribunals europeus, queda cada vegada més clar que per a la fiscal general de l’Estat és imperatiu que retiri acusacions que són absolutament mentida i que no es creu ningú més que Llarena”. “Ara disposa d’una oportunitat per demostrar que vol un diàleg franc, sincer i en termes democràtics.”

Davant de la possibilitat que el Suprem acabi per retirar l’euroordre per no acceptar una extradició de Puigdemont únicament per malversació, Torrent va dir que si això passa s’estaria “posant de manifest de nou aquesta història que està inventant un tribunal i no es creu ningú”. “Si el jutge retira l’euroordre, suposaria el desmuntatge i l’esfondrament definitiu de tot aquest conte, aquest relat macabre que ha fet Llarena”, va etzibar.

Torrent insta a retirar les acusacions per rebel·lióEl president del Parlament, Roger Torrent, va instar la Fiscalia i la nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra, a “retirar les acusacions de rebel·lió” contra tots els processats pel cas de l’1 d’octubre, després que la justícia alemanya hagi acceptat extradir l’expresident Carles Puigdemont a Espanya per malversació però no per la resta de delictes que li imputen a l’Estat, entre els quals el de rebel·lió.

tracking