SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont crida a la unitat sobiranista per fundar la Crida per la República

Cristal·litzarà en una convenció a la tardor

Puigdemont crida a la unitat sobiranista per fundar la Crida per la República

Puigdemont crida a la unitat sobiranista per fundar la Crida per la Repúblicaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crida Nacional per la República, la iniciativa promoguda per l’expresident català Carles Puigdemont, ha llançat un manifest en el qual fa una crida a la unitat de la sobirania per "constituir un moviment per la república", que cristal·litzarà en una convenció a la tardor.

Així ho planteja el manifest presentat aquesta tarda en un acte en un Ateneu Barcelonès a vessar, convocat pel mateix Puigdemont i promogut també per l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, que no ha pogut anar en haver-se cancel·lat el vol que tenia previst prendre des d’Alemanya, i el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva.

El manifest, llançat a quatre dies que arrenqui l’assemblea del PDeCAT, planteja cinc compromisos, els primers dels quals és "desplegar una estratègia destinada a convertir Catalunya en un Estat independent, en forma de república, nacionalment lliure".

Advoca també per constituir un "moviment sobiranista d’ampli espectre i transversal", que "cristal·litzi en un instrument polític organitzat", amb totes aquelles persones que "comparteixin l’objectiu de proclamar la república catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics".

Els impulsors del manifest de la Crida Nacional per la República -en el logo de la qual hi ha una picada d’ull tipogràfica a l’1-O- adquireixen el compromís de "dissoldre" aquest instrument polític unitari "una vegada assolit l’objectiu d’instauració de la república catalana".

En el transcurs de l’acte i a través de vídeoconferencia, Puigdemont, que és militant del PDeCAT, ha reclamat "generositat" per unir la sobirania en el nou moviment, que ha recalcat que "no va contra ningú", ja que "tothom és necessari".

"Només s’aconseguiran els objectius ajuntant-nos, no anant contra ningú sinó a favor de tots", ha assenyalat el líder de JxCat, que ha incidit que la "República catalana té molts accents i els necessitem tots".

Torra no ha estat present pel retard del vol però ha enviat una nota de veu en la qual ha destacat que "la Crida va de fer el pas endavant que necessitem perquè tots junts, amb tota la força de la unitat, puguem crear aquest moviment que beu del referèndum de l’1 d’octubre", i ha demanat "esforços i sacrificis" per a una independència que creu que és una "causa justa".

Per la seua part, Jordi Sànchez, que avui compleix nou mesos a la presó, ha intervingut a través d’una carta que ha llegit el diputat Toni Morral, en la qual ha remarcat que "quan hem anat junts hem avançat", mentre ha demanat els que se senten d’esquerres a afegir-se a un espai "transformador".

La Crida ja ha obert una pàgina web per captar adhesions al seu manifest, que ha llegit el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, juntament amb la portaveu adjunta de JxCat Gemma Geis.

El manifest, de dos pàgines, defensa el "dret a l’autodeterminació" de Catalunya, mentre evoca un "mandat" expressat en el "referèndum de l’1 d’octubre de 2017" pel qual "el poble de Catalunya va decidir" apostar per un "Estat independent en forma de república, decisió ratificada pel Parlament" el passat 27 d’octubre i que "va tornar a ser validada" el 21-D.

Davant de l’"excepcionalitat política, social i institucional" a Catalunya, "acompanyada d’una llarga i dolorosa repressió contra l’autogovern i la sobirania", es fa una crida a "tota aquella gent que comparteix la necessitat d’unir estratègies i esforços", des de "la generositat i la pluralitat, renunciant als personalismes o a les estratègies de part".

Una crida que pretén "aglutinar a tantes sensibilitats polítiques i socials com sigui possible en una eina d’acció política" que pugui participar en totes les cites electorals que es produeixin "fins la plena instauració de la república".

Tot aquest procés ha de culminar, segons el manifest, amb la celebració d’una convenció nacional constituent" a la tardor, en la que s’acordarà la forma i el contingut d’aquest espai polític.

A l’acte han assistit membres del PDeCAT com la coordinadora, Marta Pascal i la portaveu, Maria Senserrich, que aquest matí havia indicat que el partit serà present en espais d’eixamplament de la sobirania, encara que ha puntualitzat que el seu èxit dependrà de si se sumeixin totes aquelles formacions a les que interpel·la.

ERC ja ha descartat afegir-se a un espai que veu de "centredreta", segons ha expressat la portaveu Marta Vilalta, encara que han enviat a l’acte de l’Ateneu un representant, Eduard Lòpez, vicesecretari general d’Acció Política.

També eren presents les dones dels presos Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, Susanna Barreda, Meritxell Lluís i Blanca Bragulart, respectivament, així com la germana de l’exconseller d’ERC Toni Comín (a Bèlgica), Betona Comín.

tracking