SEGRE

PANORAMA

Puigdemont anuncia el seu projecte transversal

Crida Nacional, que es posarà a caminar a la tardor, pretén presentar-se a totes les cites electorals || Planteja la necessitat de definir noves estratègies i aliances per avançar cap a la independència

Puigdemont impulsa un nou moviment polític

Puigdemont impulsa un nou moviment políticEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va donar ahir el tret de sortida del seu nou projecte polític, Crida Nacional per la República, un moviment sobiranista unitari i transversal que s’obre a tots els sobiranistes independentment de les ideologies com a “eina d’acció política que pugui participar en totes i cadascuna de les cites electorals que es produeixin fins a la plena instauració de la República”.

El projecte, que cristal·litzarà en una convenció a la tardor, està impulsat per Puigdemont, pel president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, del qual es va llegir una carta durant l’acte celebrat a l’Ateneu barceloní, i pel president de la Generalitat, Quim Torra, que no va poder assistir a l’acte perquè li van cancel·lar el vol per les condicions meteorològiques a Alemanya i va enviar un missatge d’àudio.

Torra no va poder assistir a l’acte al cancel·lar-se el seu vol des d’Alemanya pel mal temps

Demòcrates va rebutjar també emmarcar-se en el nou projecte polític de Puigdemont

A l’acte van assistir membres del PDeCAT com ara la coordinadora, Marta Pascal i la portaveu, Maria Senserrich. Carles Puigdemont, que va intervenir a l’acte per videoconferència, va assegurar que alguns dels factors que van fer necessària la creació de JxCat –la coalició electoral que va unir membres del PDeCAT amb independents– continuen “absolutament vigents”, per la qual cosa va fer una crida a tornar a unir-se allargant la mà a tots els sobiranistes.

Va fer un repàs dels últims mesos des de la celebració de l’1 d’octubre, passant per la declaració d’independència que ell mateix va protagonitzar el 27 d’octubre al Parlament de Catalunya, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la celebració de les eleccions del 21 de desembre, que va mostrar una majoria parlamentària independentista que, segons el parer de Puigdemont, reafirma el mandat de l’1-O.

Puigdemont va assegurar que durant aquests mesos la política catalana ha sabut reinterpretar-se per “representar la societat de manera útil” creant instruments polítics nous al servei de la ciutadania.

Davant d’una nova etapa amb un nou Govern català i un nou Govern a l’Estat, “els nous temps demanaran que eines que considerem necessàries hagin de caducar”, va alertar el president abans de fer una crida als assistents a inscriure’s en el nou projecte, i que volen portar a totes les eleccions. No va concretar si el projecte ha de substanciar-se en forma de partit o de coalició electoral perquè “l’esperit del projecte el decidiran els homes i dones que des d’avui s’hi apuntin”, a través d’un web que l’organització ha creat amb aquesta finalitat.

Puigdemont va destacar la necessitat del treballar en l’àmbit internacional, on creu que s’ha realitzat un bon treball en la defensa dels drets que veu vulnerats per l’Estat espanyol i, per això, va assegurar que el desplegament del “Consell de la República és una peça clau per fer-la efectiva”.

ERC va felicitar ahir l’expresident Carles Puigdemont pel nou projecte polític que impulsa, destinat, segons va dir la seua portaveu, Marta Vilalta, “a recompondre l’espai de centredreta”, mentre va descartar que Esquerra pugui integrar-s’hi. Segons Vilalta, Catalunya “necessita un centredreta fort i potent, i cadascú ha de créixer en el seu espai perquè tots siguem més forts i puguem guanyar la república”.

“Si l’objectiu d’aquest nou projecte és recompondre l’espai de centredreta que abans ocupava l’antiga CDC i alhora desitja construir la República, estic segura que ens podrem entendre”.

Va puntualitzar, no obstant, que aquesta entesa s’ha de produir “cadascú actuant des del seu espai polític”, ja que ERC ja ha descartat també participar en les denominades com a “primàries republicanes” per formar llistes úniques independentistes als grans municipis.

Va voler deixar clar que, encara que l’estratègia d’ERC no passa ni per sumar-se a formacions de centredreta ni tampoc per participar en llistes úniques, “sí que ens sentim interpel·lats en la unitat d’acció en l’objectiu comú de construir la República catalana”.

Sobre el nom elegit per a la nova formació, Crida Nacional per la República, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va assegurar a Twitter que el seu partit no és nacionalista. “ERC és un partit polític republicà i d’esquerres, i independentista fins a la proclamació de les diferents repúbliques als països catalans. No és un partit nacionalista. Que cadascú elegeixi el que més li convingui, convençuts, no obstant, que tenim molt per compartir amb altres republicans”, va dir.

tracking