SEGRE

CIMERA BILATERAL

Trump i Putin opten pel desglaç i obrir un període de confiança

El mandatari rus admet que el republicà era el seu candidat favorit el 2016

Els líders dels EUA i Rússia, Donald Trump i Vladímir Putin, ahir.

Els líders dels EUA i Rússia, Donald Trump i Vladímir Putin, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, van celebrar ahir una trobada al palau presidencial d’Hèlsinki que va ser “un primer pas” per garantir una “pau duradora” al món després d’un “període difícil”, tal com va manifestar l’inquilí del Kremlin. En aquest sentit, va subratllar que la cimera amb Trump va discórrer “en una atmosfera franca i de treball” i que les converses que van mantenir van ser “exitoses i útils”. A més, va insistir que “la Guerra Freda va acabar fa molt temps” i que, des d’aleshores, “el món ha canviat radicalment”.

Així les coses, Putin va destacar que ha aconseguit restaurar la “confiança” amb Washington a “un nivell acceptable”.

En aquesta mateixa línia, Trump va destacar que la reunió amb el president rus va ser un “bon començament”. En aquest sentit, els dos mandataris van celebrar una trobada a soles durant més de dos hores, acompanyats únicament pels intèrprets. El líder nord-americà també va remarcar que, després d’una etapa en què la relació amb Rússia havia estat “la pitjor” de la història, el diàleg “directe, obert i profundament productiu” amb Putin ha contribuït a col·locar les bases per a un “futur millor”.

Una de les qüestions més difícils de la cimera va ser la de la suposada ingerència russa a favor del mateix Trump als comicis presidencials dels Estats Units del 2016. En aquest sentit, Putin va explicar que “Rússia mai ha interferit i no té intenció d’interferir en els assumptes interns nord-americans, entre els quals els processos electorals”. No obstant, va reconèixer que l’ara inquilí de la Casa Blanca era el seu candidat preferit en aquestes eleccions, en què es va enfrontar a la demòcrata Hillary Clinton.

Per la seua banda, Trump va lamentar que aquest conflicte hagi “mantingut separats” els Estats Units i Rússia, alhora que va dir no veure “cap motiu” perquè el Kremlin provés d’interferir en les eleccions nord-americanes. Durant la roda de premsa posterior a la cimera, van treure per la força del recinte un individu que va exhibir una pancarta en la qual demanava la prohibició de les armes nuclears. També en aquest marc, Putin va obsequiar Trump amb una pilota de l’acabat de finalitzat Mundial de Futbol de Rússia.

tracking