SEGRE

CRISI MIGRACIÓ

“Una qüestió de drets”

Open Arms desembarcarà a Palma la supervivent i els dos morts “abandonats” per Líbia || Alemanya deportarà els migrants al Magrib

La supervivent del naufragi a Líbia, a bord de l’Open Arms.

La supervivent del naufragi a Líbia, a bord de l’Open Arms.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va definir ahir com “una qüestió de drets humans” que hi hagi ONG que operin al Mediterrani per rescatar els migrants que parteixen en embarcacions precàries des del nord de l’Àfrica. En aquest sentit, va recordar que “aquestes persones fugen” dels seus llocs d’origen. Així mateix, el Govern central va autoritzar el vaixell de l’ONG catalana Proactiva Open Arms a desembarcar al port de Palma la dona que va ser trobada amb vida després que els guardacostes libis, presumptament, enfonsessin l’embarcació en la qual viatjava, al negar-se a acompanyar-los de tornada a Líbia. Al seu costat, l’ONG deixarà a la capital balear els cadàvers d’una altra dona i d’un nen que van morir en el naufragi.

Proactiva havia sol·licitat atracar en un port italià. Tanmateix, l’administració transalpina no els va autoritzar a desembarcar al seu territori els cossos sense vida de les víctimes, la qual cosa va provocar ahir una altra disputa amb el ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, que es va demanar si l’ONG té “alguna cosa per amagar” per no voler anar a Itàlia i canviar el seu rumb cap a Espanya.

D’altra banda, l’Executiu alemany té previst catalogar com a “països segurs” Tunísia, Algèria i el Marroc per procedir a la deportació ràpida dels migrants d’aquestes nacionalitats que entrin en territori alemany.

Mentrestant, centenars de persones van arribar ahir a les costes andaluses a bord de pasteres. La primera, amb 55 migrants, va ser localitzada abans que sortís el sol i traslladada al port granadí de Motril. L’última, al capvespre, va arribar al port de Màlaga amb 36 persones.

En un altre ordre de coses, almenys dinou migrants van morir i entre vint-i-cinc i trenta van desaparèixer al naufragar el vaixell en el qual viatjaven davant les costes del nord de l’illa de Xipre, controlades per l’autoproclamada República Turca del Nord de Xipre, dirigida per Ankara des de fa dècades.

Els guardacostes turcoxipriotes van rescatar un total de 103 supervivents. A més, les autoritats de Tunísia, Malta i Itàlia van prohibir ahir a una embarcació amb bandera tunisiana que transporta quaranta persones rescatades al Mediterrani atracar als seus ports. Els migrants, procedents d’Egipte, Mali, Nigèria i Bangla Desh, va trigar cinc dies a ser localitzats.

tracking