SEGRE

PRÒXIM ORIENT POLÈMICA

Israel aprova la llei per la qual es declara Estat jueu

Deixa l’hebreu com a única llengua oficial i declara Jerusalem com a capital || Pluja de crítiques per discriminatòria

Vista general del Parlament israelià, la Knesset, a Jerusalem.

Vista general del Parlament israelià, la Knesset, a Jerusalem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament israelià va aprovar la matinada de dimecres a dijous, després d’un acalorat i llarg debat, la controvertida llei “Estat Nació” que blinda el caràcter jueu del país, reserva el dret a l’autodeterminació a aquest col·lectiu i deixa l’hebreu com a única llengua oficial, entre crítiques per discriminatòria. Després de més de deu hores de discussions, la Knesset (Parlament israelià) va aprovar amb 62 vots a favor, 55 en contra i dos abstencions la llei Bàsica, amb rang constitucional, que declara Israel com “la llar nacional del poble jueu”.

Segons els seus promotors, l’objectiu és protegir la identitat jueva del país; tanmateix, les seues conseqüències, segons els detractors, serà la discriminació d’altres minories, entre aquestes els àrabs israelians, palestins que es van quedar dins de les fronteres d’Israel el 1948.

L’oposició va criticar la llei al discriminar la resta d’ètnies, com les dels drusos o els beduïns

La protecció del caràcter jueu del país inclou la preservació de l’himne Hatikva, la bandera blanca i blava amb l’estrella de David al centre, una menorà (canelobre jueu) com a símbol del país i l’hebreu com a llengua estatal i relega l’àrab, fins ara oficial, a “una categoria especial”.

La llei també declara Jerusalem com a capital d’Israel i el calendari hebreu com l’oficial de l’Estat.

Entre els crítics a la llei es van sentir veus al Parlament com la del diputat de Yesh Atid (Hi Ha Futur), Elazar Stern, que va considerar que la llei és un insult als “nostres germans drusos i beduïns que serveixen amb nosaltres a l’Exèrcit i en els serveis de seguretat”.

Les reaccions més furioses van provenir del costat de la Llista Àrab Unida. Immediatament després de l’aprovació de la llei, alguns van trencar-ne les còpies en senyal de protesta i, conseqüentment, van ser expulsats de la Cambra.

Per la seua part, l’Organització per a l’Alliberament de Palestina va qualificar el text com a “perillós i racista per excel·lència”.

La UE va expressar la seua “preocupació” i va assegurar haver-la traslladat al Govern israelià.

tracking