SEGRE

PANORAMA

Cunillera rebutja un referèndum però ofereix a Torra cooperar en assumptes sectorials

El president li demana convocar la junta de seguretat per abordar els “atacs feixistes” || Maragall es veu amb Borrell i Batet, mentre que Buch envia avui el seu número 2 a Interior a una reunió a Madrid

La lleidatana Teresa Cunillera, ahir al costat del president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat.

La lleidatana Teresa Cunillera, ahir al costat del president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, es van reunir ahir al Palau de la Generalitat, en una trobada en la qual la representant de l’Executiu de Pedro Sánchez va tancar la porta, una vegada més, a l’autodeterminació. En aquest sentit, Cunillera va insistir que la del referèndum és una via “no contemplada” a la Constitució. “La Constitució diu el que diu”, va subratllar, alhora que va insistir que la Moncloa té la voluntat de “col·laborar, dialogar i arribar a acords” amb l’Executiu de Torra i va lamentar l’absència del vicepresident Pere Aragonès en el Consell de Política Econòmica i Fiscal.

Per la seua part, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va posar èmfasi en el bon ambient en què es va desenvolupar la trobada i va traslladar que el president Torra va sol·licitar a Cunillera que “de manera urgent” es convoqui la junta de seguretat per abordar els “atacs feixistes” que estan tenint lloc a Catalunya, com el de diumenge a Vic (més informació a la pàgina 17). Igualment, va demanar a la delegada del Govern central que Sánchez “s’impliqui” per evitar que s’arribin a celebrar les vagues programades aquest estiu a l’aeroport del Prat. En aquest sentit, Cunillera va incidir que l’Estat ha imposat uns serveis mínims “adequats i suficients”.

Cunillera trasllada que la Moncloa vol “arribar a acords” amb Torra, que valora el bon ambient Rivera demana tancar les ambaixades catalanes, i Borrell i Maragall eviten parlar del Diplocat

D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va viatjar ahir a Madrid per reunir-se amb el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, i amb la titular de la cartera d’Administració Territorial, Meritxell Batet. La trobada entre Maragall i Borrell va venir precedida per unes declaracions del lleidatà, en les quals assegurava que la Generalitat el va informar de la reobertura de les seues oficines a l’exterior la vigília de publicar-ho al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). En aquest sentit, fonts ministerials van manifestar que Maragall es va comprometre a donar compte prèviament a Madrid abans d’inaugurar noves delegacions. Tanmateix, no van abordar la qüestió de la reactivació del Diplocat, el mateix dia en què el president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar a Sánchez i a Borrell que ordenessin el tancament de les diferents ambaixades de la Generalitat a l’exterior.

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, no acudirà avui a Madrid a la reunió del consell de política de seguretat. Així, segons va avançar El Mundo, Buch prioritza l’assistència al Consell Executiu al Palau de la Generalitat. Al seu lloc, hi acudirà el seu número 2, Brauli Duart, i el director general de la policia catalana, Andreu Martínez. A més, tant Buch com el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, preparen una reunió bilateral per parlar sobre temes de seguretat. Tanmateix, encara no s’ha fixat cap data per a aquesta trobada.

No obstant, Anwar va assenyalar que no era moment de celebracions ja que encara nou líders independentistes són “ostatges polítics” i Ponsatí continuarà “exiliada” a Escòcia.

La lleidatana Teresa Cunillera, ahir al costat del president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat.

La lleidatana Teresa Cunillera, ahir al costat del president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat.EFE

tracking