SEGRE

PANORAMA

Puigdemont torna a Bèlgica i adverteix a Sánchez que “el període de gràcia s'acaba”

Apressa la Moncloa a “fer els deures” i proposar una “recepta” per a Catalunya a la tardor || Torra qualifica la jornada de “derrota per a l’Estat” i exigeix retirar la causa contra la cúpula independentista

Puigdemont afirma que té la

Puigdemont afirma que té la "voluntat de continuar el mandat de la gent"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de poc més de quatre mesos retingut a Alemanya mentre es resolia el seu procés d’extradició a Espanya, Carles Puigdemont va tornar ahir a Bèlgica una vegada que el magistrat del Tribunal Suprem ha retirat l’euroordre contra ell i pot tornar a viatjar lliurement per Europa. Tot just aterrar en sòl belga, el líder de JxCat es va traslladar a la delegació de la Generalitat a Brussel·les, on va ser rebut pel cap de l’Executiu, Quim Torra, per la delegada del Govern a la capital comunitària, la lleidatana Meritxell Serret, i pels consellers cessats Toni Comín, amb el qual es va fondre en una abraçada, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Després d’una reunió amb Torra i alguns consellers que el van acompanyar, Puigdemont va llançar un missatge al president del Govern central, el socialista Pedro Sánchez. Així, li va advertir que “se li està acabant el període de gràcia” perquè el suport independentista al Congrés “no és un xec en blanc”.

Puigdemont avisa que el suport independentista al Congrés no és un “xec en blanc”

El líder de JxCat dóna les gràcies a la societat catalana per la seua “permanent mobilització”

Alhora, el va apressar a “fer els seus deures” i revelar “quina és la seua recepta per solucionar el conflicte català”. En aquest sentit, va assenyalar que és “raonable pensar” que Sánchez anunciarà la seua proposta a la tardor. Puigdemont, que va subratllar que la jornada d’ahir va ser “simbòlicament important” perquè “molts s’han esforçat perquè no es produís”, va avisar que “no pararem fins que tots els presos siguin alliberats, fins que tots els consellers puguin tornar del seu exili i fins que el poble català pugui decidir la seua autodeterminació sense l’amenaça de la violència i la presó”. En la mateixa línia, Torra va recordar que “tenim presos i exiliats per haver exercit el dret a l’autodeterminació” i va posar èmfasi en la “derrota” de l’Estat en la “batalla judicial europea”. Per això, va exigir que es retiri la causa contra l’independentisme al Suprem. “Cal parar ja aquesta vergonya”, va emfatitzar. Torra també va explicar que “el nostre pla republicà” té, com una de les seues vies, “un Govern a l’exili amb el Consell de la República”, que encapçalarà Puigdemont des de la Casa de la República a Waterloo.

De fet, després de l’acte a Brussel·les, Puigdemont, Torra i la resta de la delegació que els acompanyava s’hi van traslladar per tancar els actes de benvinguda al líder de JxCat.

waterloo

Abans de la seua detenció, Carles Puigdemont va viatjar a diversos llocs d’Europa com Suïssa o Finlàndia per explicar la situació a Catalunya després de la intervenció de la Generalitat des de Madrid a través de l’article 155. Després d’una pausa obligada des del març per la seua estada a Alemanya a l’espera de la resolució del seu procés d’entrega a Espanya, que finalment va evitar al descartar Alemanya que hi hagués rebel·lió, el líder de JxCat va anunciar ahir que, com a “europeu lliure”, “reprendrà el fil que vam deixar després del meu viatge a Finlàndia” perquè “no ens resignarem a viure en aquesta monarquia de repressió”. En aquest sentit, va explicar que “aquesta no serà la meua última parada perquè viatjaré per tot el nostre continent per defensar la causa justa catalana, la democràcia, la llibertat i el dret a l’autodeterminació”. Puigdemont, que va indicar que “si demanem llibertat és perquè som conscients dels costos que comporta no tenir-la”, també va agrair a la societat catalana la seua “permanent mobilització”. Des del balcó de la Casa de la República a Waterloo, a part de Puigdemont i Torra, també va prendre la paraula, entre altres, Ben Emmerson, advocat dels líders empresonats i a l’estranger, que va exigir a Sánchez que viatgi a Bèlgica per “negociar abans del judici els presos” i va dir que “d’aquí a 18 mesos” Catalunya tindrà “la seua cadira a les Nacions Unides” perquè “està naixent una nació”.

Serret, oberta a reunir-se amb Borrell per dialogar

La delegada del Govern a Brussel·les, la lleidatana Meritxell Serret, va dir ahir “estar oberta” a reunir-se amb el ministre d’Exteriors, el també lleidatà Josep Borrell. “No m’importaria reunir-me amb Josep Borrell”, va assegurar, per intentar “un diàleg sobre les bases del respecte mutu”. Serret, que va afegir que té “moltes ganes de veure com evoluciona aquesta etapa de diàleg i negociació”, també va denunciar que el magistrat del Suprem Pablo Llarena “ha fet un ús no sempre imparcial de la justícia”. Es va mostrar optimista sobre com evolucionarà la causa i va vaticinar que no estarà 20 anys a Brussel·les.

tracking