SEGRE

CRISI MIGRACIÓ

Els immigrants, una arma política

El Govern insinua que Casado s’alinea amb Salvini || El PP matisa que els nouvinguts són “víctimes” i Sánchez, “responsable”, mentre que Rivera crida a acabar amb el “bonisme”

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir, a la tanca fronterera entre Ceuta i el Marroc.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir, a la tanca fronterera entre Ceuta i el Marroc.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi migratòria derivada de l’increment en l’arribada de migrants a Espanya per via marítima des del nord de l’Àfrica es va consolidar ahir com a arma llancívola entre el Govern central i les formacions de l’oposició, després que diumenge el president del Partit Popular, Pablo Casado, obrís la veda i afirmés, sense embuts, que Espanya “no pot donar papers a tothom” ni tampoc “absorbir els milions d’africans” que volen establir-se a Europa.

D’aquesta manera, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va qualificar d’“impresentables” les paraules de Casado. “No és raonable el seu posicionament, tret que vulguin sumar-se a les tendències d’altres polítics de països europeus”, va subratllar la ministra, amb referència a les tesis defensades en aquesta qüestió pel ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini.

En la mateixa línia, la secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, va criticar el líder dels populars per haver abraçat un discurs “alarmista” i “de confrontació”, la qual cosa és, al seu entendre, una “irresponsabilitat política”. En sintonia amb l’Executiu socialista, el secretari de Societat Civil de Podem, Rafael Mayoral, va acusar Casado d’utilitzar la crisi migratòria per “desviar el focus” de la precarietat generalitzada a què les polítiques de la seua formació han portat les classes populars.

També des de Compromís, la coportaveu Mónica Oltra, va titllar el dirigent popular d’“extremista” i el va comparar amb Salvini i amb el president nord-americà, Donald Trump. En resposta a les crítiques, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va matisar que els migrants són “les víctimes” de les màfies “culpables” que hi trafiquen. No obstant, va acusar el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, de ser el “responsable” de la situació de col·lapse al sud de la Península.  Tanmateix, el número 1 dels populars catalans, Xavier García Albiol, va insistir en les declaracions de diumenge de Casado i va advertir que “la política bonista de portes obertes generarà un conflicte molt seriós a Espanya”.

També el president de Ciutadans, Albert Rivera, va apressar ahir a posar fi a la política del “bonisme” i a les “ocurrències” de Sánchez amb el fenomen de la migració. En una visita a la tanca fronterera de Ceuta, per la qual la setmana passada van accedir a la ciutat autònoma més de sis-centes persones, el líder taronja va defensar que “si volem una Europa lliure de fronteres internes necessitem controlar les fronteres externes”, alhora que va criticar els socialistes per crear un “efecte crida” amb els seus “comitès de màrqueting polític”.

Sánchez pressiona la UE perquè executi els 35 milions consignats per reforçar la frontera alauita

Davant d’aquesta situació, que ahir va donar una treva amb només 26 persones rescatades a l’Estret, el Govern central ha sol·licitat “ajuda d’emergència addicional” a la Unió Europea, tal com va confirmar la portaveu comunitària Natasha Bertaud.

En aquest sentit, l’Executiu de Sánchez ha pressionat les institucions dels Vint-i-vuit perquè s’executin ja els 35 milions d’euros compromesos per millorar el control de la frontera amb el Marroc. En aquest sentit, el ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, es va reunir ahir amb el seu homòleg alauita, Nasser Bourita, i va assegurar que el país comandat per Mohamed VI no ha estat provocant deliberadament l’increment del flux de migrants.

En aquest sentit, més de 1.800 migrants han estat ubicats, provisionalment, en diversos pavellons de les localitats gaditanes d’Algesires, Los Barrios, Barbate, Jerez i San Roque, a banda de la capital, Cadis.

D’altra banda, el Govern central ha compromès 3,4 milions d’euros per habilitar les dos naus cedides per l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires per acollir els migrants que vagin arribant, i alleujar la saturació d’altres centres. D’aquesta manera, es reformarà l’espai per proporcionar-los una acollida digna. Està previst que els primers usuaris d’aquesta infraestructura hi ingressin demà.

Els centres d’acolliment als nouvinguts, desbordats

En el que va del 2018, més de 22.500 persones han assolit les costes espanyoles a bord de 1.200 pasteres, segons les dades publicades ahir per Salvament Marítim. Així mateix, 3.825 migrants han estat interceptats pel Marroc i tornats a l’Àfrica, i es té constància de la desaparició o mort d’uns altres 153. Només aquest cap de setmana, prop de 1.500 persones van ser rescatades per Salvament Marítim, cosa que ha comportat el col·lapse dels ja sobrecarregats centres d’acolliment per als nouvinguts.

En aquest sentit, més de 1.800 migrants han estat ubicats, provisionalment, en diversos pavellons de les localitats gaditanes d’Algesires, Los Barrios, Barbate, Jerez i San Roque, a banda de la capital, Cadis. D’altra banda, el Govern central ha compromès 3,4 milions d’euros per habilitar les dos naus cedides per l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires per acollir els migrants que vagin arribant, i alleujar la saturació d’altres centres. D’aquesta manera, es reformarà l’espai per proporcionar-los una acollida digna. Està previst que els primers usuaris d’aquesta infraestructura hi ingressin demà. 

tracking