SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Torra insinua que convocarà eleccions si no s'aproven els pressupostos

Posa el focus sobre la CUP per poder tirar endavant els comptes || Va avisar dels “grans sacrificis” que ha d’assumir el poble català per declarar la República

Torra exigeix la llibertat dels presos independentistes

Torra exigeix la llibertat dels presos independentistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va assegurar ahir a l’Agència Catalana de Notícies que l’aprovació dels pressupostos del 2019 és tan necessària que, en cas que no es puguin assumir, es qüestionaria la solvència del Govern. De fet, el president va anunciar que en cas de no poder assumir-los, es convocarien eleccions anticipades a la tardor: “Els governs solen dimitir si els pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència”, va sentenciar. El fantasma de les eleccions anticipades sobrevola el mandat de Torra des dels inicis, però aquesta ha estat la primera ocasió en què el president al·ludeix a les urnes. No obstant, també va expressar que l’executiu català “no es planteja no poder assumir els pressupostos”. Fins i tot va esmentar la CUP com a membre fonamental en les negociacions i diàlegs sobre els pressupostos: “Tenim uns socis preferents, la CUP, que per a nosaltres mai han format part del problema sinó de la solució, com qualsevol independentista. Negociarem els pressupostos amb la CUP i amb la resta de grups, clar. Però sempre hem dit que aquest projecte és de setanta diputats independentistes i ens agradaria que els pressupostos poguessin tirar endavant amb la CUP”, va afirmar, posant així el focus en els anticapitalistes. Tanmateix, tampoc pot assegurar que les converses acabin bé: “Amb la CUP començarem les negociacions, i que tinguem sort.”

D’altra banda i en relació amb la proclamació de la República Catalana, Torra va parlar de la conferència que oferirà al setembre. En aquesta, avisarà i recordarà a tots els catalans “els grans sacrificis” que hauran d’assumir per a una independència plena. També demanarà als ciutadans “organització i preparació” per defensar la República quan arribi el moment de materialitzar-la. Respecte als moments clau per a la declaració, el president en visualitza tres a l’horitzó: els judicis contra les causes de l’1-O que, segons Torra, tindran “sentències inacceptables i intolerables”; la possible gran victòria de les candidatures republicanes en les eleccions municipals i, finalment, va apuntar a la possible convocatòria de noves eleccions al Parlament amb data inexacta, “on es plantegés que si les forces poden anar unides, es converteixi en un altre moment”.

El president Quim Torra plantejarà al setembre el seu full de ruta en una conferència política

Òmnium va declarar ahir en un comunicat que les protestes pacífiques són “una eina central en qualsevol societat democràtica”. Per això no se les ha de “criminalitzar”, sinó que s’han de protegir i permetre. A aquestes declaracions es va afegir la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Laia Estrada, que va sentenciar que “la postura de la CUP és absolutament contrària a la criminalització dels CDR”. Per la seua part i en aquest tens context respecte als seus actes a Catalunya, els Comitès de Defensa per la República (CDR) van ser assenyalats ahir després de l’aparició de pintades a les seus del PDeCAT i ERC a Vic. Aquestes inscripcions firmaven el lema “desobeïu o dimitiu”, tan sols una jornada després de les accions i protestes que van portar a terme els CDR a Barcelona, quan es van presentar a les seus de PDeCAT, ERC i la CUP davant del que ells consideren una falta de voluntat política entorn de la República Catalana. No obstant, el comitè de Vic va condemnar les pintades de la seua localitat qualificant-les d’unes accions “sense pal·liatius”, un fet que “no són els nostres mètodes”. Altres inscripcions com “traïdors”, “recordeu l’1-O” i “actuem des del carrer, actueu des del Parlament” també podien llegir-se als murs de les dos seus del municipi.

Nou recurs de l’advocat de Jordi Cuixart contra la presó preventiva La defensa de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, va presentar ahir un recurs a la interlocutòria del Tribunal Suprem que el manté en presó provisional des del passat 16 d’octubre del 2017. Les al·legacions apunten que Jordi Cuixart pateix “una situació injusta” que qualifiquen d’“una clara vulneració de drets humans a un líder de la societat civil”. També van explicar que “és innecessari mantenir-lo empresonat, ja que sempre va utilitzar les línies reconegudes en la Declaració Universal dels Drets Humans, com són la llibertat d’expressió, la ideològica, el dret a reunió, manifestació, i la participació política”. A més a més van anunciar que se sumen els advocats Àlex Solà i Olivier Peter i Benet Salellas, tots dos experts en drets humans, al cas.

tracking