SEGRE

Així va preparar els atemptats dos mesos abans la cèl·lula del 17A

Van comprar centenars de litres d’aigua oxigenada i acetona i van vendre or

Així va preparar els atemptats dos mesos abans la cèl·lula del 17A

Així va preparar els atemptats dos mesos abans la cèl·lula del 17A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant dos mesos va estar preparant els atemptats del 17A la cèl·lula de Ripoll, temps en el qual els seus integrants van comprar centenars de litres d’aigua oxigenada i acetona per fabricar l’explosiu conegut com "la mare de Satanàs" i van vendre joies d’or per aconseguir ràpids ingressos.

Informes dels investigadors que obren en el sumari de la causa, al qual ha tingut Efe, detallen la importància i "capacitat d’adaptació i de flexibilitat" del grup logístic de la cèl·lula, encarregats de dur a terme tota mena de tràmits per preparar l’atemptat.

L’integraven Mohamed Hichamy (abatut a Cambrills), Youssef Aalla (mort en l’explosió d’Alcanar, Tarragona) i Younes Abouyaqooub (autor material de l’atropellament de Les Rambles i abatut pels Mossos dies després). Els tres comptaven amb un superior directe: Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll (Girona) i presumpte cervell dels atemptats, també mort a Alcanar.

Els preparatius van començar ja el juny, quan Hichamy va començar a visionar tutorials a Youtube sobre la preparació d’explosius. El 8 de juliol compra per primera vegada peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada), necessari per fabricar el peròxid d’acetona o TATP, explosiu conegut com "la mare de satán". Ho va fer en una coneguda cadena de supermercats, on va adquirir 20 pots petits de marca blanca, però a partir d’allà es van decidir per compres més grans, en fàbriques i polígons. Van recórrer establiments de diferents localitats, de Tortosa a Vinaroz o San Carles de la Ràpita.

El 12 de juliol marca, segons el sumari, el punt d’inflexió pel qual la cèl·lula passa de la "fase de planificació" a la "fase d’acció i preparació de les accions terroristes". En dos ocasions van utilitzar per comprar litres d’aigua oxigenada la documentació de Said Ben Iazza, que és a la presó i que és considerat "cooperador necessari" en els atemptats, ja que també va deixar als terroristes una furgoneta per fer compres.

Els investigadors han rastrejat les compres realitzades durant aquells dos mesos moltes vegades a partir de les restes trobades a la runa de la casa d’Alcanar i han comprovat que van adquirir, per exemple, fundes de coixí i paquets de brides en un establiment xinès, o interruptors i bombetes en una botiga d’electrònica.

També van intentar obtenir sense èxit tela negra, similar a la que després es va trobar a l’armilla explosiva trobada entre les ruïnes d’Alcanar.

El 15 d’agost van comprar en diferents gasolineres 20 bombones de butà de color taronja (sempre de cinc en cinc), que després van intentar sense èxit canviar per altres de color gris. Tota una sèrie de gestions que van permetre a la cèl·lula a confeccionar entre 80 i 120 quilos de TATP, que no van poder fer servir en els atemptats per l’explosió accidental del xalet d’Alcanar on van preparar l’atac.

Paral·lelament, des del 12 d’agost, diversos terroristes es van dedicar a la venda d’or per aconseguir ingressos. Aalla va ser un d’ells, que va acudir a dos locals de Vinaroz (Castelló) en els quals va aportar el seu permís de conduir espanyol com a identificació però no la seua direcció, al·legant que estava de vacances.

La primera vegada va obtenir 800 euros i encara que en la segona ocasió la dependenta va valorar les peces en 814 euros, el tracte es va trencar en sospitar aquesta que podien ser robades. Mohamed Houli, ferit a Alcanar i actualment a la presó, va anar a les mateixes botigues per separat i es va identificar amb el seu DNI.

En una de les botigues va vendre una medalla, dos aliances, un joc d'arracades, dos anells i una peça solta que la dependenta va valorar en 550 euros; la vigília dels atemptats, va aconseguir en una altra 1.118 euros per 18 arracades, 4 anells, 2 cadenes, 6 penjolls i un braçalet.

tracking