SEGRE

Cambrils recupera la normalitat després de reforçar-se per evitar un altre atemptat

Més de 16.000 persones es manifesten en Cambrils contra el terrorisme

Més de 16.000 persones es manifesten en Cambrils contra el terrorismeEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després dels atacs terroristes del 17-A, Cambrils ha recuperat la seua condició de localitat tranquil·la i familiar, conscient que "un atemptat passa al lloc que menys te l’esperes" i que és necessari reforçar la seguretat per evitar situacions com aquesta. Després d’atropellar mortalment catorze persones a Les Rambles de Barcelona i apunylar un jove per robar-li el cotxe, els terroristes van atemptar a Cambrils, on aquell mateix dia, ja de nit, van atropellar a la multitud que recorria la zona del Passeig Marítimo d’aquest turístic municipi, provocant la mort d’una dona aragonesa de 67 anys.

"Un atemptat passa al lloc que menys te l’esperes", explica a Efe l’alcaldessa accidental de Cambrils, Mercè Dalmau (PDeCAT), que recorda que després dels atemptats no podia deixar de preguntar-se: "Com pot ser que hagi passat aquí, en un lloc tan familiar i tranquil?".

Dotze mesos després, amb les platges atapeïdes, el passeig marítim ple de vida i amb les previsions d’una bona temporada turística, la també regidor de Turisme de Cambrils assegura que la ciutat ha assimilat que "els atemptats passen al lloc que menys t’esperes i cal estar preparats". Per això, en aquesta "població tranquil·la", en la qual viuen principalment del turisme i que acull tothom, han après a "prendre precaucions". Així, han protegit les zones més freqüentades amb bol·lards i també "hi ha més patrulles al carrer, perquè la gent se senti més segura", explica Dalmau.

Cambrils ha pres més mesures de seguretat, però no les suficients per a la Policia Local, que reclama poder patrullar amb armes llargues com els Mossos d’Esquadra, segons explica el cap d’aquest cos, Josep Muñoz, en una entrevista amb Efe. "Ens han declarat la guerra. Tenim un enemic dins de casa que no tindrà cap compassió a l’hora d’atacar a la policia", esgrimeix el màxim responsable de la policia municipal. "A Europa, la meitat de les víctimes són policies, necessitem defensar-nos", afirma Muñoz, que titlla d’"error" que es consideri als cossos municipals com a "germans petits", ja que corren "els mateixos riscos" que la resta de forces de seguretat.

Des de l’atemptat, els policies municipals han canviat el tipus de munició, patrullen sempre en parella i la plantilla -amb una mitjana d’edat de 35 anys i molt estable, sense gairebé trasllats- rep formació antiterrorista. Així, han multiplicat els entrenaments per "enfrontar-se a situacions reals" i també s’han intensificat les tasques d’intel·ligència, sobretot entre la comunitat musulmana, a la qual Muñoz agraeix que sigui "una gran aliada", ja que aquest col·lectiu "també pot ser víctima de la barbàrie".

Després de l’atemptat a Barcelona, perpetrat la tarda del 17 d’agost de 2017, la Policia Local de Cambrils va respondre immediatament blindant el port, en ser la zona més freqüentada d’aquest municipi pesquer. Tanmateix, "els terroristes van esperar que els Mossos d’Esquadra estiguessin sols davant del Club Nàutic per atacar" i Muñoz no vol ni pensar "què hauria succeït si el mosso que els va abatre no hagués portat una arma llarga".

Un any després, analitzat l’atac una i mil vegades, el cap de la Policia Local coincideix amb Dalmau: "Mai no t’ho esperes, creus que no passarà mai, que succeeix als otros...pero et pot tocar a tu i cal estar a l’altura".

Davant el Club Nàutic, un memorial recordarà que un cotxe terrorista va atropellar allà diverses persones -una dona aragonesa de 67 anys va morir uns dies després- mentre intentava envestir al control dels Mossos, fins que dos agents autonòmics van matar a cinc gihadistes -un sol mosso va matar quatre d’ells-. Dalmau anuncia que l’inauguraran en "un acte molt senzill, solemne i respectuós" en el que "no importa si ve el Rei o un diputat", perquè "els protagonistes seran i han de ser d’altres": les víctimes.

tracking