SEGRE

ECONOMIA

Turquia augmenta els aranzels a diversos productes d’origen nord-americà

Productes com a tabac, nous, arròs, vehicles, alcohol, cosmètics i carbó

Turquia augmenta els aranzels a diversos productes d'origen nord-americà

Turquia augmenta els aranzels a diversos productes d'origen nord-americàEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Turquia va augmentar els aranzels a diversos productes d’origen nord-americà enmig de l’escalada de tensions diplomàtiques entre ambdós aliats, segons un decret presidencial publicat al Butlletí Oficial de l’Estat turc.

"Davant dels atacs econòmics conscients de l’Administració dels EUA i en el marc del principi de reciprocitat s’han incrementat les taxes en la importació d’alguns productes", ha assenyalat avui en el seu compte de Twitter el vicepresident turc, Fuat Oktay.

El Govern turc ha augmentat els aranzels a una sèrie de productes agrupats en 22 categories, modificant a l’alça així les taxes imposades a aquestes mercaderies el 21 de juny passat.

Les taxes addicionals graven la importació de productes com a tabac, nous, arròs, vehicles, alcohol, cosmètics i carbó, establint pujades d’entre el 10 % en productes de fusta, el 60 % en el tabac i el 140 % en el cas de l’alcohol.

Ankara va imposar els aranzels, el valor dels quals va xifrar en 300 milions de dòlars, el juny com a resposta a la decisió de Washington de no estendre l’exempció als aranzels del 25 % i 10 % a l’acer i l’alumini per a la UE, el Canadà i Mèxic, mesura que també va ser contestada per Brussel·les.

L’anunci del Govern turc s’emmarca en la recent escalada de tensions diplomàtiques amb els Estats Units arran de la detenció d’un pastor protestant nord-americà a Turquia fa dos anys, que roman en arrest domiciliari.

El Govern nord-americà va imposar aquest mes sancions a dos ministres turcs i va duplicar els aranzels a l’acer i alumini de Turquia, que ha augmentat la desconfiança dels inversors al país eurasiàtic i és accelerada la caiguda de la lira turca, que s’ha depreciat més del 25 % en el que va de mes.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va definir dimarts passat la crisi de la lira com un "atac econòmic contra Turquia" i va declarar la seua intenció de boicotejar els productes electrònics nord-americans.

tracking