SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

El PSOE confirma el compromís d'anul·lar els judicis del franquisme

Entre els quals els de Companys o Puig Antich || Com a pas previ perquè ERC i PDeCAT donin el suport al trasllat de les restes del dictador del Valle de los Caídos

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central i el PSOE estan disposats no només a exhumar les restes del dictador Francisco Franco, sinó també a desenvolupar altres exigències històriques de les víctimes del franquisme com l’anul·lació dels judicis de la dictadura.

Adriana Lastra, portaveu del PSOE, va assegurar dimecres que aquestes anul·lacions, que és la principal exigència d’ERC i també del PDeCAT per donar suport al decret llei que permeti exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, s’aprovaran ben aviat.

El Govern central ha d’aprovar el nou objectiu de despesa a tot estirar el dia 27 d’aquest mes

Lastra va apuntar que, a més dels judicis, l’Executiu de Pedro Sánchez anul·larà les sentències dels tribunals franquistes: “No només la nul·litat dels tribunals franquistes, sinó de les sentències.” Els judicis a revisar són els del president de la Generalitat, el lleidatà Lluis Companys, afusellat el 1940 després d’un judici sumaríssim, del poeta Miguel Hernández, Julián Grimau o Salvador Puig Antich.

Tanmateix, segons els experts juristes, l’anul·lació dels judicis del franquisme tindria eficàcia més simbòlica que jurídica, tot i que té dificultat tècnica per dur-la a terme.

Paral·lelament, els grups parlamentaris, la Fundación Nacional Francisco Franco i la família del dictador estan pendents del mecanisme legal que avui divendres decideixi el Consell de Ministres per blindar la decisió per a l’exhumació de les seues restes del Valle de los Caídos.

Previsiblement, la fórmula serà el decret llei, la qual cosa és rebutjada per Partit Popular i Ciutadans, que dubten de la urgència d’haver de fer-ho d’aquesta forma, i ho és també per la família i per la Fundació Franco, que mantenen que ha de quedar-se a la tomba actual.

El decret llei haurà de ser validat pel Congrés, on el Govern central espera poder tirar-lo endavant sense problemes, ja que l’11 de maig de l’any 2017 es va ratificar una resolució que instava l’Executiu a exhumar les restes del dictador, amb 198 vots a favor i sense que es registrés cap vot en contra.

Aquella proposició no de llei, presentada pel PSOE, va comptar amb el suport de Podem i Cs i l’abstenció del Partit Popular i ERC. L’equip del ministeri d’Hisenda, encapçalat per la ministra María Jesús Montero, va aconseguir tancar a última hora de dimecres un pacte amb Units Podem per començar a desbloquejar un acord en el camí de l’estabilitat.

Tant una part com l’altra van acordar tornar a vincular la revalorització de les pensions a l’IPC. A falta d’un acord més ampli que el Pacte de Toledo, les dos formacions van acordar garantir el poder adquisitiu dels pensionistes el 2018 i el 2019, segons van explicar fonts presents a la reunió.

El Govern del PP va incloure en els Pressupostos Generals per al 2018 una pujada general de les pensions de l’1,6%, però si l’IPC puja més, llavors no es garantiria el poder adquisitiu. Tanmateix, el Govern de Pedro Sánchez ha renunciat a aprovar en el Consell de Ministres d’avui divendres el camí de dèficit i de deute per al període 2019-2021 i el límit de despesa no financer per als Pressupostos del 2019, com estava inicialment previst, després de l’acord assolit amb Units Podem per modificar la llei d’estabilitat pressupostària.

Segons van informar fonts del Ministeri d’Hisenda, el Govern espanyol no aprovarà el camí de dèficit malgrat haver aprovat aquest mateix dimecres amb les comunitats autònomes els objectius continguts en el camí per a aquestes administracions.

En virtut de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, el Govern central compta amb un termini d’un mes, que venç el dia 27, per tornar a aprovar uns nous objectius i remetre’ls a les Corts Generals, on havien de ser ratificats tant pel Congrés com pel Senat.

Precisament, acabar amb el poder de veto del Senat, on el PP compta amb majoria absoluta, va ser una de les exigències d’Units Podem per donar suport al camí d’estabilitat proposat pel Govern del PSOE.

Casado critica la “irresponsabilitat” de Sánchez al “reobrir ferides” El president del PP, Pablo Casado, va acusar ahir el Govern central d’intentar “entretenir” la gent amb l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos i amb problemes ja superats per “ocultar la seua incapacitat de governar”. Segons la seua opinió, és “molt irresponsable reobrir ferides superades”.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos.EFE

tracking