SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Puigdemont insta Pedro Sánchez a passar “als fets” en el diàleg amb Catalunya

L’expresident assegura, en el marc d’un fòrum a Escòcia, que la Generalitat està disposada a entaular converses sobre el dret d’autodeterminació || Reunió avui amb Quim Torra a Waterloo

Puigdemont, ahir en un fòrum sobre el futur de Catalunya i Europa al sud d’Escòcia.

Puigdemont, ahir en un fòrum sobre el futur de Catalunya i Europa al sud d’Escòcia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va instar ahir el Govern espanyol a passar de la “retòrica” als “actes” i a obrir un diàleg amb Catalunya exempt de “condicions prèvies” i “línies vermelles” que abordi el dret d’autodeterminació. En declaracions a la premsa després de participar en un col·loqui sobre el futur de Catalunya i Europa, organitzat pel fòrum Beyond Borders a Innerleithen, al sud d’Escòcia, Puigdemont va dir que el seu “desig” és que hi hagi tals converses.

“Hi ha una oportunitat per a aquest diàleg i crec que el president Sánchez ha de decidir si es queda en la retòrica dels gestos i del canvi atmosfèric que s’ha produït, i que és benvingut, o si, com esperem, passa a l’acció i entra al terreny dels actes, de les decisions, de les propostes tangibles”, va dir. Segons la seua opinió, aquest pas estaria destinat a tractar el dret d’autodeterminació de Catalunya, ja que, segons va assenyalar, “els catalans volem decidir el nostre futur i hi ha ganes de fer-ho d’acord amb el Govern espanyol”.

Puigdemont va assenyalar que el Govern català està disposat a entaular negociacions “malgrat que el calendari no ens convidaria a l’optimisme, perquè hi ha un judici polític de gent que no hauria d’estar a la presó i hi és”. “Si això es produís, evidentment que la resposta per part de les institucions catalanes només podria ser d’acceptar participar en aquest tipus de diàleg sense condicions prèvies i sense línies roges, sense res que pugui condicionar la llibertat d’un diàleg d’aquesta naturalesa”, va afirmar.

Segons el seu parer, Sánchez té l’oportunitat de fer una “proposta concreta” en aquest camp. Va afegir que encara que en els últims quaranta anys el Govern no ha vist que hi hagi “un projecte espanyol per a Catalunya” i es va mostrar disposat a parlar de qualsevol assumpte. “Cal crear condicions perquè es pugui parlar de tot i no demonitzar ningú, que tothom se senti lliure de poder defensar el que vulgui i que ningú no hagi de passar davant del fiscal acusat de rebel·lió per defensar idees democràtiques”, va dir.

Abans de conèixer-se la contractació d’un bufet belga per a la causa contra el jutge Pablo Llarena, Puigdemont havia defensat la decisió del Govern de Pedro Sánchez de deixar en mans del Poder Judicial l’empara legal del magistrat del Tribunal Suprem, cosa que va considerar com a “correcta i assenyada”. Està previst que avui Puigdemont es reuneixi amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Waterloo (Bèlgica).

En un altre ordre de coses, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va avisar ahir el president Quim Torra que no confongui “la disposició al diàleg” de la Moncloa amb permissivitat de complir la llei, i va lamentar que la Generalitat sigui “una comissió mixta JxCat-ERC sotmesa a Carles Puigdemont”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta al president de SCC, José Rosiñol, en la qual respon així a la petició formal de reunió que li va fer arribar el 27 de juliol passat Rosiñol.

Paluzie defensa que “la primera condició per establir aquest clima és la de recuperar la plena normalitat democràtica i acabar amb la vulneració de drets fonamentals i la repressió política”.

tracking