SEGRE

POLÍTICA MIGRACIÓ

Marlaska adverteix que no es permetrà “la immigració violenta”

Llança un missatge a les màfies: “Humanitat no és permissivitat” || Nega que la devolució al Marroc d’un centenar de persones siguin expulsions en calent

Fernando Grande-Marlaska va comparèixer a petició pròpia davant de la Comissió del Congrés.

Fernando Grande-Marlaska va comparèixer a petició pròpia davant de la Comissió del Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar ahir que la immigració “ordenada, segura i legal és possible i desitjable”, però va voler deixar clar que no consentirà la “violenta” ni aquella que “atempti contra el nostre país”, perquè “la humanitat no és igual a la permissivitat”.

Així ho va assegurar a la Comissió d’Interior del Congrés, on va comparèixer a petició pròpia i del PP per, entre altres assumptes, donar compte de la política migratòria del Govern enmig de la polèmica que ha suscitat la seua decisió de tornar al Marroc el més d’un centenar d’immigrants que van saltar la tanca de Ceuta la setmana passada.

Macron s’erigeix com a “principal oponent” de l’eix antiimmigració d’Orbán i Salvini

Marlaska va defensar la “unitat” d’aquesta política i va considerar que no creu “contradictori” que l’Executiu acollís els 629 immigrants del vaixell Aquarius al juny que dos mesos després hagi tornat al Marroc el grup que va saltar la tanca fronterera en virtut d’un acord firmat amb aquest país el 1992.

Lluny de provocar un efecte crida, “el tema de l’Aquarius va ser un toc de queda a les institucions europees” sobre el repte migratori i va servir perquè la UE comencés a parlar de la necessitat d’adoptar una política comuna per afrontar-ho.

Al contrari, l’expulsió de 113 dels 116 immigrants –dos són menors i un altre espera en un CETI a l’haver requerit assistència hospitalària–, tot just 24 hores després de l’assalt, ha estat un missatge clar a les màfies que Espanya no “permetrà la immigració violenta que atempti contra el nostre país i les forces de seguretat”, va assegurar.

“El missatge és que la immigració ordenada, segura i legal és possible i desitjable, però no la il·legal i violenta”, va reiterar. Les seues paraules no van convèncer l’oposició i, des del PP, José Alberto Martín-Toledano el va acusar d’anar d’un extrem l’altre amb la immigració, passant del “bonisme de l’Aquarius” i “del que vingui qui vulgui” a “una improvisació total”, fet que ha atribuït a la “por electoral”.

Des de Podem, Ione Belarra va criticar el “gir radical” de la política migratòria de l’Executiu, que “va començar bé dient que treuria les concertines” i avui ha de donar compte d’una “devolució sumària” contrària a les lleis internacionals i que recorda “les pitjors pràctiques del PP”.

El ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, i el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, van segellar dimarts el seu eix amb l’objecte de la seguretat de fronteres celebrant que les seues respectives polítiques han demostrat que “aturar la immigració és possible” i reclamant un gir en les directrius de la Unió Europea.

Orbán, que no va dubtar a qualificar d’“heroi” Salvini, va ser rebut a Milà per qui va començar a aplicar a Itàlia algunes de les polítiques que el Govern hongarès feia anys que reclamava i que passen bàsicament per limitar tant sí com no l’arribada de migrants i refugiats a territori europeu.

Els dos dirigents van mostrar la seua sintonia pel que fa a “la seguretat de la Unió” i “la defensa de les fronteres”, aspectes que Orbán espera que defensin algun dia tant la Comissió Europea com el Parlament Europeu, on el mateix Salvini va arribar a aplaudir públicament les polítiques migratòries d’Hongria abans de ser ministre.

La líder ultradretana francesa Marine Le Pen va opinar que la trobada entre Orbán i Salvini és fundacional. D’altra banda, el president de França, Emmanuel Macron, es va reivindicar com el “principal oponent” a aquestes polítiques antiimmigració que promulguen el primer ministre d’Hongria, Orbán, i el ministre de l’Interior d’Itàlia, Salvini.

A Espanya, efectius de Salvament Marítim van rescatar ahir un total de 281 immigrants, entre ells 28 dones i dos nens, en aigües de l’Estret de Gibraltar després de la localització de dos noves pasteres a la zona que se sumen a les vuit interceptades anteriorment.

Així mateix, van rescatar 33 immigrants al mar d’Alborán, mentre que la Marina Marroquina va recollir a la mateixa zona cinquanta-cinc persones més d’una segona infraembarcació.

Afirma que hi haurà atansaments individualitzats d’etarres Fernando Grande-Marlaska va insistir al Congrés que hi haurà acostaments de presos de la banda terrorista ETA després d’un “estudi individualitzat” i d’acord a la llei penitenciària, i va acusar el PP d’“injectar odi” a la societat a l’utilitzar aquesta qüestió per desgastar el Govern.

“La meua lleialtat amb les víctimes és fèrria, no permetré crítiques falses ni que s’utilitzi les víctimes per interès polític”, va assegurar. D’altra banda, el ministre va anunciar que compareixerà a petició pròpia a la coneguda com a Comissió de Secrets Oficials del Congrés per explicar el cessament del coronel Manuel Sánchez Corbí com a cap de la Unitat Central Operativa (UCO), però ho farà un cop acabi el termini legal en què aquest comandament pot plantejar recurs contra el cessament.

tracking