SEGRE

POLÍTICA MEMÒRIA HISTÒRICA

Primo de Rivera seguirà al Valle de los Caídos, però sense lloc d’honor

L’opció que defensa Pedro Sánchez perquè el fundador de la Falange va ser “víctima” de la guerra || Podem insisteix a anul·lar sentències franquistes i nous judicis

Imatge de la façana del Pazo de Meirás, a Sada, del qual sol·liciten la devolució.

Imatge de la façana del Pazo de Meirás, a Sada, del qual sol·liciten la devolució.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar ahir que les restes del fundador de Falange Espanyola, José Antonio Primo de Rivera, han de ser exhumades. Ho afirma dies després d’afirmar que l’Executiu no veia necessari moure’l del Valle de los Caídos, ja que ell sí que “havia estat una víctima de la contesa”. No obstant, el líder del PSOE espanyol va insistir que això no significava treure les restes del Valle, sinó enterrar-los en un lloc no preeminent. Actualment jeu al costat de Franco, davant de l’altar de la basílica.

Malgrat l’afirmació que divendres la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va fer sobre convertir el Valle de los Caídos en un museu i un territori per a la memòria, ahir

Sánchez

va defensar que ho faran però en un lloc diferent al del Valle, ja que, pel seu contingut simbòlic, el monument d’El Escorial ha de quedar com a cementiri civil, tot i que mantenint la basílica que regenten uns monjos benedictins. Així mateix, Sánchez va assegurar que el seu Govern exhumarà les restes de Franco perquè aquest lloc deixi de ser territori d’exaltació del franquisme i reafirma el seu compromís amb la creació d’una Comissió de la Veritat, composta per experts i historiadors, per acordar entre tots una versió de país del que es va esdevenir durant la Guerra Civil i el franquisme.

En aquest sentit, Podem, de mà de Pablo Echenique, va assegurar que més enllà del que passi amb el Valle, el Govern no ha d’oblidar que la revisió de la Llei de Memòria Històrica ha de servir per anul·lar les sentències del franquisme, permetre que es pugui jutjar els crims de la dictadura com Billy el Niño, i facilitar la identificació dels espanyols que es troben en fosses, entre altres mesures. Pel que fa al futur del Valle de los Caídos, Echenique va defensar la idea que es converteixi en un monument per recordar “els horrors” del franquisme a l’estil del que passa amb els camps de concentració nazis.

D’altra banda, l’investigador Carlos Babío espera que l’Estat recuperi aviat el Pazo de Meirás de mans dels hereus del dictador Francisco Franco, que el va aconseguir “com a botí de guerra a través de processos corruptes”.

tracking