SEGRE

ERC supedita el seu suport a Sánchez a que "orienti" a la fiscalia sobre els presos

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès

ERC supedita el seu suport a Sánchez a que "orienti" a la fiscalia sobre els presosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, supedita el suport d’ERC al Govern de Pedro Sánchez perquè aprovi els pressupostos a què l’Executiu "orienti" la fiscalia en el pròxim judici als polítics presos pel referèndum de l’1-O. En una entrevista que aquest dilluns publica El País, Aragonès assenyala que la conferència que demà pronunciarà el president de la Generalitat, Quim Torra, on marcarà el nou full de ruta del curs polític, "representarà al conjunt del Govern", i afegeix que "una condemna pel 'procés' seria un error irreparable", per la qual cosa "no s’hauria de permetre".

"Tota la causa ha estat molt qüestionada no només per l’independentisme, sinó també d’una banda de la comunitat acadèmica o altres jurisdiccions", afirma el també conseller d’Economia, que insisteix que "no ens resignem que la sentència sigui condemnatòria, encara que sabem que el procés no compta amb les garanties que deuria."

Segons el seu parer, la resposta que hi pugui haver hauria de ser "la que generi més consens en la societat catalana", ja que "seria un error una sentència que cronifiqui la situació de repressió contra la dissidència política". "El que es necessita és valentia per parar aquesta situació repressiva que no és la solució de res. Si algú pensa que empresonant els dirigents independentistes acabarà amb l’independentisme està completament equivocat. Això es resol amb el diàleg", postil·la Aragonès.

En aquest sentit, el vicepresident català recorda que "la millor manera d’arribar a un acord és un referèndum pactat. Això acabarà en un referèndum. La qüestió és si comencem a treballar en això o esperem a que la situació es degradi més. El segon seria irresponsable".

Preguntat pel seu compromís amb l’estabilitat del Govern central, Pere Aragonès exposa que Pedro Sánchez "té un problema de coherència: no té sentit que vegi viable pactar amb l’independentisme present a les Corts i alhora avali la repressió contra els líders d’ERC i del PDeCAT".

En aquesta línia, admet que "donar el sí a uns Pressupostos és tant aprovar les partides com l’orientació política d’aquest Govern", i suggereix que "el Govern pot jugar un paper clau en tant és part del procés judicial contra els independentistes", tenint en compte que "l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia General segueixen la seua orientació".

Així mateix, Pere Aragonès es remet que si necessités el suport del PSC per donar suport als pressupostos catalans, "no té molt sentit que d’una banda se li estigui demanant a ERC que voti els comptes i per un altre que s’avali la presó del seu líder". "Si Junqueras és un bon soci per als Pressupostos no pot ser un rebel maligne que ha de passar-se 30 anys a la presó. Parlarem amb totes les forces en el Parlament", recalca Aragonès.

tracking