SEGRE

L'acte institucional de la Diada reivindicarà la llibertat de "presos i exiliats"

Se celebrarà el 10 de setembre, organitzat pel Govern i el Parlament

La plaça Catalunya de Barcelona durant la passada Diada.

L'acte institucional de la Diada reivindicarà la llibertat de "presos i exiliats"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acte institucional de la Diada organitzat pel Govern i el Parlament se celebrarà el 10 de setembre i reivindicarà la "llibertat dels presos polítics i exiliats" amb una 'marxa per la llibertat’ que encapçalaran el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent. En roda de premsa al Parlament, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicepresident primer de la Cambra, Josep Costa, han detallat l’acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de l’11 de setembre, que se celebrarà un dia abans, el 10 de setembre.

L’acte institucional començarà les 20:30 hores amb l’arribada de la flama del Canigó al Parlamemt i, posteriorment, la 'marxa per la llibertat’, encapçalada per Torra i Torrent, la traslladarà fins el Palau de la Generalitat per "tornar la força i les esperances a les institucions, després d’uns mesos de foscor i paràlisis imposades."

La idea principal de l’acte institucional de la Diada Nacional serà la "llibertat dels presos polítics i exiliats i la llibertat col·lectiva del poble que representen", després d’un any marcat per l’"excepcionalitat", amb una mirada "crítica" però també "constructiva", ha explicat la consellera de Presidència i portaveu del Govern.

Una vegada que la flama del Canigó hagi arribat a la cambra catalana, la 'marxa per la llibertat’ la transportarà fins la plaça Sant Jaume, passant prèviament pel Born Centre Cultural, on es realitzaran tres actes: la formació de la guàrdia d’honor del cos dels Mossos d’Esquadra, l’izamiento de la bandera i, finalment, la interpretació de "El Cant de la senyera".

Posteriorment, la 'marxa per la llibertat’, en la qual participaran també altres autoritats, portarà la flama del Canigó fins la plaça Sant Jaume i el Palau de la Generalitat per a, de forma metafòrica, "tornar la força i les esperances a les institucions, després de la foscor i la paràlisi imposades" per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Artadi ha argumentat que la Diada Nacional d’aquest any és "molt especial", des del punt de vista tant polític com a humà, ja que hi ha dirigents independentistes a la presó o a l’estranger i la consellera ha assegurat que les llibertats, individuals i col·lectives estan "amenaçades".

Precisament, el cartell institucional de la Diada d’aquest any reflecteix aquesta "amenaça" a les llibertats i, en concret, a la llibertat d’expressió: sobre un fons de color groc, apareixen representades les quatre barres de la bandera catalana, però tapades amb una cinta de color gris per simbolitzar la "censura". Una de les cintes de les quatre barres comença a desenganxar-se per visualitzar la recuperació de l’autogovern després de l’aplicació del 155, amb el qual es va pretendre "silenciar les institucions nacionals". A més d’aquest acte institucional, el Govern celebrarà també la Diada amb un esdeveniment a Madrid, el dijous 13 de setembre, que estarà presidit per la consellera de Presidència i portaveu del Govern i en el qual participarà el delegat de l’executiu català en Madrid, Ferran Mascarell.

Artadi ha informat en la roda de premsa que el Govern, seguint el protocol habitual, enviarà invitacions membres de l’Executiu de Pedro Sánchez.

Així mateix, les delegacions del govern català a l’estranger celebraran també la Diada Nacional amb actes a Brussel·les (el dia 12), Suïssa (el dia 9), Ginebra (els dies 11 i 13) i el Regne Unit (els dies 10 i 14).

Quant als actes propis del Parlament, la cambra catalana atorgarà aquest any la seua medalla d’or a l’Associació de Professors Rosa Sensant en un acte que tindrà lloc el 10 de setembre a les 18:00 hores a l’auditori d’aquesta institució.

tracking