SEGRE

POLÈMICA MONARQUIA

El Congrés no investigarà les cintes de Corinna sobre Joan Carles I

Populars, socialistes i Ciutadans veten la iniciativa d’Units Podem || Garzón retreu al PSOE que li “tremolin les cames” quan es posa el focus en la Casa Reial

L’aristòcrata germànica Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en una imatge d’arxiu.

L’aristòcrata germànica Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb els set vots del Partit Popular, PSOE i Ciutadans a la Mesa del Congrés dels Diputats n’hi va haver prou ahir per rebutjar la proposta d’Units Podem de crear una comissió parlamentària per investigar les presumptes irregularitats en què hauria incorregut el rei emèrit, Joan Carles I, quan es trobava al capdavant de la prefectura de l’Estat, revelades per la seua amistançada Corinna zu Sayn-Wittgenstein en uns enregistraments publicats recentment (vegeu més informació al desglossament). Les tres formacions van al·legar que la Cambra Baixa no té les competències per investigar els assumptes del cap de l’Estat. En aquest sentit, van al·legar que els serveis jurídics del Congrés han vingut reiterant que el poder legislatiu únicament pot controlar l’executiu, això és, el Govern. D’aquesta manera, PP, PSOE i Cs van defensar que aquesta comissió no tindria encaix constitucional. Així les coses, la portaveu adjunta del partit morat a la Cambra Baixa, Ione Belarra, va lamentar la posició “inexplicable” de Ciutadans i del PSOE en aquesta qüestió. “No s’entén de Ciutadans quan diu que va venir a regenerar la política i també per part del PSOE, que governa gràcies a la moció de censura contra la Gürtel”, va subratllar. En la mateixa línia, el líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, va retreure als socialistes que els “tremolin les cames” quan s’aborden assumptes relacionats amb la Casa Reial. A més, va retreure als socialistes l’“excusa” utilitzada per votar en contra de crear la comissió, “la suposada inviolabilitat del cap de l’Estat”. En aquest sentit, Garzón va recordar que la mateixa ministra de Justícia, Dolores Delgado, va admetre que el monarca emèrit va perdre la seua inviolabilitat en el moment d’abdicar del tron. També el diputat d’En Comú-Podem Joan Mena va puntualitzar que populars, socialistes i taronges, com a “formacions monàrquiques”, haurien de ser “les primeres interessades” a aclarir els “negocis” de Joan Carles I.

Corinna, que també va afirmar que Joan Carles I disposa de comptes a Suïssa i que es va acollir a l’amnistia fiscal impulsada pel popular Cristóbal Montoro el 2012, el va identificar com la persona que “donava les instruccions” a Nóos, entitat dirigida per l’ara condemnat Iñaki Urdangarin.

De l’AVE a la Meca a un àtic a Suïssa passant per l’amnistia fiscal

L’aristòcrata alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein va tornar a la primera línia de l’actualitat el mes de juliol passat quan van sortir a la llum uns enregistraments en els quals l’amiga del rei emèrit Joan Carles I l’assenyalava per cobrar comissions per la seua mediació al contracte de l’AVE a la Meca. Així mateix, va acusar el monarca de maniobrar perquè Félix Sanroldán seguís al capdavant del CNI després de l’arribada Mariano Rajoy a la Moncloa perquè, segons el seu parer, “sabia controlar”.

tracking