SEGRE

POLÍTICA DEFENSA

El Govern central obre de nou la porta

Pel temor a perdre un contracte de més de 1.800 milions de cinc corbetes que suposaria 6.000 llocs de treball || Les drassanes de Cadis exigeixen solucions

Empleats de Navantia manifestant-se.

Empleats de Navantia manifestant-se.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol es troba “treballant per salvar” el contracte de cinc corbetes firmat amb l’Aràbia Saudita i va assegurar ahir que la cancel·lació de la venda de 400 bombes de precisió anunciada aquesta setmana és una mera “declaració d’intencions” del ministeri de Defensa que s’ha de ratificar en una comissió interministerial. Aquesta setmana, Defensa va confirmar que volia iniciar els tràmits per cancel·lar el contracte de venda de 400 bombes davant la sospita que l’Aràbia Saudita pogués fer-les servir contra el Iemen. Una decisió que, segons va reconèixer el mateix Govern espanyol, va causar alguna discrepància amb l’Aràbia Saudita i va generar una onada de protestes entre els treballadors de Navantia, drassana encarregada de construir els vaixells i que temen que el país àrab cancel·li. El contracte naval ascendeix als 1.813 milions d’euros. Malgrat tot, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va negar una crisi diplomàtica amb l’Aràbia Saudita i va assenyalar que defensaran el contracte i la càrrega de treball de Navantia a Cadis. “No crec que existeixi una crisi diplomàtica, hi pot haver un intercanvi d’opinió i hi pot haver hagut alguna discrepància que jo crec que es resoldrà”, va remarcar a la roda de premsa després del Consell de Ministres. En aquesta línia, la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, va assegurar que el contracte per a la construcció d’aquestes cinc corbetes segueix endavant i que el Govern “en cap moment” no posarà “en risc” aquest programa. “Fins on jo sé, el contracte segueix vigent i la fabricació segueix endavant”, va assegurar Méndez en una compareixença davant de la Comissió de Defensa del Congrés. Més d’un miler de treballadors de Navantia de San Fernando (Cadis) van tallar ahir el trànsit de l’autovia A-4 per temor de la pèrdua d’aquest contracte, que es calcula que generarà, durant 5 anys, anualment gairebé 6.000 llocs de treball, directes i indirectes.

L’Aràbia Saudita és el cinquè comprador d’armament a l’EstatL’Aràbia Saudita és el cinquè comprador més important de material militar espanyol i de doble ús, amb una inversió de 270 milions d’euros l’any passat, la qual cosa va suposar el 6,2% de totes les exportacions militars d’Espanya. Segons dades de la secretaria d’Estat de Comerç, els principals compradors de material de defensa espanyol van ser el 2017, per aquest ordre, Alemanya (1.213 milions d’euros), el Regne Unit (949,9 milions), França (422), Turquia (301,5) i l’Aràbia Saudita (270). El 99,74% de la quantitat invertida per l’Aràbia Saudita va ser per a la compra de materials destinats a les Forces Armades i la resta per a la Policia local d’un país amb el qual Espanya manté un dèficit comercial històric, derivat de la importació de petroli. Durant l’any passat, a més, Espanya li va concedir 27 llicències per exportar material de defensa per 496,25 milions d’euros.

tracking