SEGRE

ELECCIONS PARLAMENT

La ultradreta sueca, tercera a les urnes, té la clau del Govern

Els socialdemòcrates guanyen, però els blocs de dreta i esquerra empaten

El primer ministre suec, Stefan Löfven, ahir a Estocolm.

El primer ministre suec, Stefan Löfven, ahir a Estocolm.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata es va emportar ahir la victòria a les eleccions parlamentàries sueques. La formació del primer ministre, Stefan Löfven, va rebre el suport del 28 per cent de l’electorat. Aquest resultat, sumat al dels seus socis excomunistes i al dels Verds, va col·locar en una ajustada primera posició el bloc de l’esquerra, amb prop del 40,5% dels sufragis. Els conservadors del Partit Moderat es van quedar a les portes del 20% dels suports i van perdre més de 3 punts respecte als anteriors comicis. El bloc de la dreta, que compta també amb els democristians, centristes i liberals, es va quedar al voltant del 40%. En vista d’aquests resultats, Demòcrates Suecs tindrà la clau per permetre la formació d’un govern conservador que posi fi a l’hegemonia esquerrana. El partit ultradretà va superar el 17 per cent dels vots i va experimentar un ascens de més de 3 punts en relació amb les últimes eleccions. No obstant, durant la campanya, els conservadors van assegurar que respectarien el “cordó sanitari” amb els extremistes. Tot i així, Ulf Kristersson, líder del centredreta, es va mostrar confiat durant els últims dies en el fet que Demòcrates Suecs permetrà desallotjar la coalició de socialdemòcrates, verds i excomunistes del poder. Tanmateix, el número 1 dels extremistes, Jimmie Åkesson, ja va advertir que el seu eventual suport a un Executiu conservador no serà “de franc”. Segons les lleis electorals sueques, no és necessari tenir la majoria absoluta per governar, sinó que n’hi ha prou amb no tenir una majoria en contra.

Per la seua banda, Rússia també va celebrar ahir eleccions municipals i regionals en nombroses circumscripcions del país, entre les quals Moscou. A la capital es va presentar a la reelecció Serguei Sobianin, el preferit del president del país, Vladímir Putin. Sobianin pràcticament no va tenir rival per reeditar el mandat com a alcalde de la ciutat.

Coincidint amb la cita amb les urnes, es van produir manifestacions a més de vuitanta ciutats del país contra la reforma de les pensions anunciada per Putin, la mesura més impopular del mandatari del Kremlin des que el 2005 va acabar amb els beneficis socials heretats de la Unió Soviètica. Almenys 800 persones van ser detingudes per protestar, ja que a Rússia no es permeten les manifestacions durant les jornades de votació.

tracking