SEGRE

POLÍTICA CÀRRECS

Grans bancs volen fitxar Soraya Sáenz de Santamaría

La llei d’incompatibilitat l’obliga a estar dos anys fora d’empreses sobre les quals va prendre decisions || És advocada de l’Estat

L’exvicepresidenta del Govern Sáenz de Santamaría.

L’exvicepresidenta del Govern Sáenz de Santamaría.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abandó de Soraya Sáenz de Santamaría de la primera línia política, inclòs l’escó al Congrés, ha disparat l’interès d’empreses de l’Ibex, encapçalats pels bancs Santander i BBVA, pel seu possible fitxatge. Tanmateix, els alts càrrecs no poden treballar en empreses privades “afectades per decisions en què hagin participat” durant els dos anys següents al cessament, segons la llei que regula les incompatibilitats dels càrrecs públics. En el cas de Santamaría, vicepresidenta del Govern de Mariano Rajoy, aquesta incompatibilitat afecta gairebé totes les àrees i quasi totes les empreses.

Especialment els bancs, ja que va ser al capdavant de la comissió delegada d’assumptes econòmics que va gestionar el rescat del sistema bancari espanyol. L’exvicepresidenta, aleshores, podria reincorporar-se al cos d’advocats de l’Estat, del qual ha estat en excedència des que la va fitxar Mariano Rajoy com a assessora jurídica l’any 2000. Algunes fonts apunten que demanarà una nova excedència i es prendrà un descans.

L’exvicepresidenta podria tenir ofertes del Santander i del BBVA sobre la taula

També podria demanar la indemnització o pensió que durant els dos anys posteriors al seu cessament poden percebre els alts càrrecs de l’Administració, que funciona com una espècie de compensació pel fet de no poder treballar a l’empresa privada.

Si malgrat tot Santamaría intentés fer el salt, l’Oficina de Conflictes d’Interessos, dependent del ministeri de Política Territorial i Funció Pública, seria l’encarregada de decidir si ho permet. Aquesta oficina, criticada pel Tribunal de Comptes per la seua laxitud, va autoritzar el 98 per cent dels passos a la privada d’alts càrrecs en deu anys.

D’altra banda el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va admetre ahir que la marxa de l’exvicepresidenta del Govern va ser una mala notícia, i va afegir que quan va conèixer la decisió, no li va oferir cap lloc diferent als que ja li havia proposat anteriorment, i ella tampoc li va demanar res a canvi.

tracking