SEGRE

ESNOTICIA

Torra a Sánchez: "Valentia per veure el clam del poble català"

Avisa que aniran “fins al final” per autodeterminar-se || Junqueras vaticina que la resolució del TS serà “duríssima”

El presidente de la Generalitat, Quim Torra, y otros miembros del ejecutivo catalán, durante la ofrenda floral hoy en el Fossar de les Moreres, junto a una Guardia de honor de los Mossos d'Esquadra, con motivo de la Diada.

Torra i Torrent encapçalen una "marxa per la llibertat" al centre de BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, “valentia per veure el clam del poble català”, després de la concentració a la Diagonal. Així mateix, Torra va advertir que aniran “fins al final i amb totes les conseqüències” per vies “democràtiques i no-violentes” per fer efectiu el dret a l’autodeterminació. Igualment, va desafiar el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que defensi al Congrés la sortida en llibertat dels empresonats, després que manifestés que preferiria que fossin al carrer. Tant el vicepresident, Pere Aragonès, com el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, van supeditar el diàleg amb Madrid a l’excarceració dels líders processats al Tribunal Suprem. “No tindria sentit que el Govern espanyol volgués afrontar un diàleg i una negociació a Catalunya amb els seus principals dirigents empresonats”, va subratllar Aragonès. De fet, el vicepresident i la màxima autoritat del Parlament, Roger Torrent, van visitar ahir mateix l’expresidenta del legislatiu Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric.

Igualment, des de la presó de Lledoners, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va enviar una carta a la militància de la seua formació en la qual vaticina que la resolució del Tribunal Suprem serà “duríssima”. No obstant, va afirmar que els presos estan “preparats per al que vingui”. Per la seua banda, el portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, va lamentar que la Diada no pogués ser “normal” a causa de l’absència dels presos i dels exiliats i va assegurar que la República és la “clau” per alliberar-los. També la diputada de Demòcrates Assumpció Lailla va advocar per “fer efectiva” la independència. “Està a l’abast de la nostra mà, no ens podem aturar”, va assegurar.

El lletrat de Ponsatí titlla l’Estat de “dictadura feixista” de la qual “Franco estaria orgullós”

En declaracions a la Diagonal després de la multitudinària marxa d’ahir, Paluzie va assenyalar que afronta l’objectiu de la independència amb “més responsabilitat, fortalesa i determinació que mai” perquè ara “som més conscients de les dificultats d’arribar a aquest cim”.

Per la seua banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va interpel·lar Sánchez perquè “sàpiga entendre el clam d’una part tan important de la ciutadania de Catalunya”. D’altra banda, Aamer Anwar, advocat de la consellera cessada d’Educació, Clara Ponsatí, va assegurar que “Franco estaria orgullós de l’Espanya contemporània”. Així, va denunciar que l’Estat es comporti com una “dictadura feixista” i que exerceixi “terrorisme” des de les institucions.

També el lletrat britànic Ben Emmerson, de l’equip de defensa dels presos i exiliats, va vaticinar que Catalunya serà una república independent en menys d’un any. “Aquesta és l’última Diada sota la llei espanyola”, va manifestar.

L’ANC convida el Govern a un nou “embat” a l’Estat

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va exigir ahir al Govern català que no “dilapidi” el treball del moviment independentista “dient ara que l’1-O no era un referèndum”. En aquest sentit, va instar el president Torra i els seus consellers a preparar-se per a un nou “embat democràtic” a l’Estat.

tracking