SEGRE

POLÈMICA UNIVERSITAT

Sánchez accedeix a publicar la tesi doctoral per desmentir les acusacions de plagi

Diu estar “orgullós” de la seua investigació i critica una “campanya de desprestigi” de PP i Ciutadans || La Universitat Camilo José Cela descarta irregularitats en el treball del president del Govern

El president del Govern, Pedro Sánchez, dimecres, a l’abandonar el Palau de la Moncloa.

El president del Govern, Pedro Sánchez, dimecres, a l’abandonar el Palau de la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va accedir ahir a publicar la tesi doctoral per desmentir les acusacions de plagi publicades en alguns mitjans de Madrid. En aquest sentit, s’acusa el cap de l’Executiu d’haver copiat paràgrafs sencers d’altres autors sense citar o posar entre cometes i de cometre autoplagi. Sánchez, que va obtenir la qualificació cum laude, la màxima que es pot obtenir, també va amenaçar d’emprendre accions legals contra els mitjans que van publicar aquestes acusacions si no rectificaven. Així mateix, va dir que se sentia “orgullós” de la seua investigació i va acusar el Partit Popular i Ciutadans d’orquestrar una “campanya de desprestigi” en contra seu. En aquest sentit, la formació liderada per Albert Rivera va exigir ahir a Sánchez que comparegui al Congrés per donar explicacions sobre les acusacions de plagi. En un primer moment, el secretari general dels populars, Teodoro García-Egea, es va mostrar reticent a donar suport a la iniciativa del partit taronja, encara que més tard el PP es va decantar per recolzar la proposta. Al contrari, la vicepresidenta de l’Executiu, Carmen Calvo, va indicar que no cal que Sánchez comparegui al Congrés per aquest assumpte. “És lamentable” la proposta de PP i Cs, va dir, alhora que va insistir en els dubtes sobre el màster en Dret Autonòmic que del número 1 dels populars, Pablo Casado, a la Universitat Rei Joan Carles (URJC) que s’estan investigant per via penal (vegeu el desglossament). En la mateixa línia, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va criticar que se sembri el dubte sobre la tesi del president. “Aquest país mereix una altra qualitat política, no el fangar”, va insistir. També la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va dir que confiava “al cent per cent” en Sánchez, igual que la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, que va dir que el cap de l’Executiu té dret a defensar-se de les “mentides” d’un mitjà. Per la seua part, la portaveu regional de Podem a Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, va instar Sánchez a aclarir “immediatament” qualsevol dubte sobre el contingut de la tesi doctoral perquè Casado no ho utilitzi d’excusa i “s’amagui de donar explicacions”.

El president dels rectors espanyols i rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, va demanar als polítics que no “utilitzin la universitat de forma poc rigorosa”. Igualment, des de la Universitat Camilo José Cela, on Sánchez es va doctorar, van negar qualsevol irregularitat sobre el seu treball.

El rector de la UdL demana no “utilitzar” la universitat de manera “poc rigorosa” des de la política

Colau revela que una alt càrrec d’una gran empresa li va oferir acabar la carrera d’una forma “fàcil”

En aquest sentit, el número 1 del partit taronja deia que era llicenciat, tenia dos màsters i un doctorat per la Universitat de Barcelona l’any 2015. Tanmateix, el 2016, havia desaparegut aquest títol del seu currículum oficial. A l’actualitat, a la seua biografia oficial del Congrés dels Diputats, només apareix com a llicenciat en Dret per la Universitat Ramon Llull.

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha demanat a la Fiscalia que es pronunciï sobre si ha d’obrir o no una investigació contra el líder del Partit Popular, Pablo Casado, per les presumptes irregularitats entorn del títol de màster que va obtenir a la URJC. Aquesta sol·licitud és un tràmit habitual que efectua l’alt tribunal abans d’imputar o no un aforat. En aquest sentit, els magistrats requereixen al Ministeri Públic que es posicioni sobre l’exposició raonada elevada per la titular del jutjat d’instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, que va apreciar “indicis de responsabilitat penal” en l’obtenció del títol per part de Pablo Casado.

Segons Rodríguez-Medel, el número 1 dels populars va obtenir el màster com a “regal o prebenda” en consideració a la “posició rellevant en l’àmbit polític” que ostentava ja en aquell moment Casado. Per la seua part, el també diputat per Àvila ha remès un extens document d’al·legacions al Suprem en el qual exposa que no ha comès cap delicte en relació amb el seu títol de màster.

En un altre ordre de coses, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va revelar ahir que una alt càrrec d’una multinacional li va oferir finalitzar els estudis en Filosofia d’una manera “fàcil”. La també líder de Barcelona en Comú va declinar l’oferta. Tanmateix, el número 1 del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, va criticar l’edil per no haver denunciat els fets.

Rivera va esborrar un doctorat i diversos màsters del currículum Arran de la polèmica sobre la tesi doctoral del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el màster del líder del Partit Popular, Pablo Casado, va sortir a la llum la desaparició d’un doctorat en Dret Constitucional i de diversos màsters del currículum del president de Ciutadans, Albert Rivera.

tracking