SEGRE

PRODUCCIÓ FRUITA

Comença la campanya de golden a l’espera de la producció europea per posar preus

La collita de la província és similar a la de l’any passat davant del repunt de més d’un 50 per cent a la UE || La qualitat de la poma marca les primeres partides recollides a la demarcació

Dos empleats de la campanya treballaven en la recol·lecció, ahir a Torre-serona.

Dos empleats de la campanya treballaven en la recol·lecció, ahir a Torre-serona.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de Lleida han començat a recollir la poma golden, la varietat més important a la província per volum de producció, amb la qual cosa es confirma el retard anunciat de fins a deu dies respecte a l’any passat per raons meteorològiques i la qualitat de les primeres partides que surten dels camps. Mentre que Lleida i Espanya tenen uns volums de producció similars a l’any passat, Europa recupera potencial en pomes, amb un increment del 56 per cent en el conjunt de la Unió Europea (UE).

Les previsions apunten que Lleida produirà aquest any 113.360 tones de poma golden, xifra que suposa un increment mínim d’un 1% respecte a les 111.990 de l’any passat i molt per sota de les 132.630 de l’any 2016, segons les dades oficials de la conselleria d’Agricultura i de la patronal del sector Afrucat.

S’espera que a la província de Lleida es produeixin 113.360 tones d’aquesta varietat

La campanya a Lleida ha estat marcada pels efectes d’una meteorologia adversa en alguns moments de la temporada de collita. De fet, una primavera especialment humida es va traduir en problemes en la floració. A més, les tempestes de pedra que han descarregat al pla de Lleida durant l’estiu, fins a tretze en total, també han minvat la producció.

La recol·lecció de totes les varietats de poma arribarà a les 193.810 tones, amb un descens d’un 1 per cent. En el cas d’Espanya, s’augura una collita de pomes en general (totes les varietats) un 1% inferior a l’any 473.000 tones, d’acord amb les estimacions del congrés fructícola europeu Prognosfruit. D’aquesta manera, Lleida traurà al mercat quatre de cada deu pomes de tot l’Estat. A la demarcació lleidatana es treballa en unes condicions rigoroses de cultiu i selecció traduïdes en una producció amb categories Extra i I, de gran calibre.

A pesar d’aquesta tendència a l’estabilitat pel que fa a l’oferta lleidatana, les previsions europees assenyalen a un gran increment de l’oferta global de poma, que en el conjunt de la Unió Europea arribarà a ser d’un 54 per cent.

El motiu és que després d’un 2016 pèssim de producció a causa de problemes meteorològics, bona part d’Europa recupera potencial productiu, encapçalada per Polònia, la gran potència en aquest sector. Quant a Europa, es calcula que la collita assolirà els 6,622 milions de tones, dels quals 4,480 correspondran als agricultors polonesos (+56 per cent).

Pel que fa a la resta de Catalunya, la producció serà d’aproximadament 23.820 tones a Girona, un 13 per cent inferior al 2017; d’unes cinc-centes tones a Barcelona, i a Tarragona, es mourà entorn de les quatre-centes.

L’anterior campanya va tenir cotitzacions rècord a LleidaLa poma golden va assolir cotitzacions rècord a Mercolleida el 2017, entre 70 i 80 cèntims el quilo, especialment els mesos de maig i juliol a causa de la baixa disponibilitat d’aquesta poma en el conjunt del continent. Respecte a aquest any, s’haurà de veure com evolucionen els preus a l’inici de la campanya de comercialització, tenint en compte que la producció d’aquesta fruita en el conjunt d’Europa es preveu considerablement superior a l’any 2017. Aquest fet es traduirà, aquest any, en uns preus inferiors a la campanya passada, en la qual van seguir una bona tendència per als productors catalans i especialment a golden per la poca presència d’aquesta poma a tot el continent.

tracking