SEGRE

POLÍTICA LEGISLACIÓ

El Govern central retira el recurs de la llei catalana de Sanitat Universal

A aquesta decisió, s’hi suma la fi del contraprojecte de llei per derogar retallades en educació || L’executiu de Rajoy va iniciar el procés contra la legislació catalana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va retirar ahir el recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana de Sanitat Universal que l’Executiu de Mariano Rajoy havia aprovat i presentat al Tribunal Suprem el mes de març del 2017. El Consell de Ministres va instar el president espanyol, Pedro Sánchez, a desistir d’aquest recurs i fer marxa enrere, ja que va considerar que no hi ha “cap discrepància” entre el reial decret aprovat el 27 de juliol pel govern espanyol per recuperar la sanitat universal en l’àmbit espanyol i la llei catalana. Per tant, una vegada retirat el recurs, la llei catalana es pot aplicar tal com la va aprovar el Parlament.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va fer el pas i va confirmar la retirada una vegada ja s’havia validat al Congrés el decret llei aprovat pel govern per revertir aquesta mesura també a nivell estatal. La convalidació va comptar amb el suport de tots els grups a excepció del PP, que hi va votar en contra, i l’abstenció de Ciutadans (Cs). El govern de Mariano Rajoy havia posat fi a la sanitat universal, una mesura que l’executiu de Sánchez ha recuperat i que garanteix que tots els espanyols, amb o sense papers, tinguin cobertura sanitària. Entre ells s’inclouen els immigrants.

Per a Cunillera, la retirada del recurs és “una mostra dels resultats de la Comissió bilateral”

Qualifica de “gran decepció” per al diàleg la retirada de la moció per part del PDeCAT

Pel que fa a la Generalitat, la consellera de Salut, Alba Vergés, va celebrar ahir aquesta decisió. En declaracions des de Tarragona, Vergés va recordar que des que va assumir el càrrec havia exigit al govern socialista que respectés aquesta llei “votada amb àmplia majoria al Parlament de Catalunya” i que “tornava el dret universal a la salut blindat per llei”. La consellera va afegir que es tractava d’una qüestió que “la societat catalana tenia absolutament compromesa”. Vergés va afirmar així mateix que sempre estaran “al costat del dret a la salut i el dret universal” i va insistir a reclamar “el respecte que mereix el Parlament de Catalunya i les decisions de la societat catalana”.

La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va assenyalar que la retirada del recurs és “una demostració clara dels resultats de la Comissió bilateral”. Així mateix, l’Executiu espanyol va revertir ahir també les retallades educatives que va aplicar l’Executiu del PP el 2012, que elimina l’augment d’alumnes per aula i l’increment de la jornada dels docents. Celaá va explicar que les mesures entraran en vigor el curs 2019-20 excepte la que fa referència a les baixes dels docents funcionaris, ja que quan s’aprovi la nova llei podran substituir-se de forma immediata, sense esperar deu dies com fins ara.

tracking