SEGRE

POLÍTICA ARMAMENT

El Govern insisteix que les armes que s’han venut no mataran civils

“Són làser d’alta precisió i si són d’alta precisió no mataran cap iemenita”, afirma Celaá || L’executiu va prendre la decisió de vendre de forma col·legiada

La ministra de Defensa, Margarita Robles, en la passada sessió de control al Govern en el Congrés.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, en la passada sessió de control al Govern en el Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va afirmar ahir que les bombes que s’han venut a l’Aràbia Saudita “són làser d’alta precisió i si són d’alta precisió no s’equivocaran matant iemenites”. Així es va pronunciar a la roda de premsa posterior el Consell de Ministres quan se li va preguntar si el Govern pot garantir que aquestes bombes no s’utilitzaran per matar civils al Iemen i què passaria si es demostrés que aquest ha estat el cas. Tanmateix, també va afirmar que al contracte de venda “no hi ha especificació, naturalment” sobre si s’utilitzaran al Iemen. “Però per les característiques dels míssils làser no sembla que s’orientin a aquesta finalitat, això és el que considera el Govern”, va concloure.

No obstant, als informes anuals sobre autorització d’operacions de venda d’armes sempre figura, pel que fa a l’Aràbia Saudita, que “totes les llicències relatives a munició van anar acompanyades de certificats d’última destinació amb estrictes clàusules de no-reexportació i ús fora del territori del país”. Així figura també a l’informe d’autoritzacions del 2015, any en el qual es va acordar aquesta venda, encara que aquesta operació no hi apareix desglossada. A la roda de premsa, Celaá va abundar en l’argument de la “precisió” de les 400 bombes, com ja va fer aquest dijous el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que va confirmar que Espanya, finalment, vendrà aquestes bombes a l’Aràbia Saudita malgrat que Defensa va confirmar fa dies la intenció de no executar aquesta venda.

Per a Moncloa, la venda d’armes i el contracte de les corbetes eren coses totalment diferents

Al ser preguntada per l’impacte de la gestió d’aquest assumpte al Govern i si algun dels membres va haver de ser reprès, va respondre que el que hi va haver va ser “una opinió que el Govern ha tancat decidint el compliment del contracte amb l’Aràbia Saudita” i que ho ha fet “de manera col·legiada”, que és com actua l’Executiu.

Celaá va recordar que ella mateixa, divendres passat, va recalcar que el Govern “s’alineava amb els interessos dels treballadors de la badia de Cadis” i que “no estava en risc cap càrrega de feina per a ells”, encara que va opinar que la connexió entre el contracte de les bombes i el de les drassanes i les mobilitzacions dels treballadors va ser “potser més mediàtica” que altra cosa.

tracking