SEGRE

POLÍTICA EUROPA

La UE, amb el repte migratori en ple desafiament d'Hongria

Els Vint-i-vuit intenten buscar una solució unànime als fluxos migratoris || Espanya reclama un model solidari de gestió

La cancellera alemanya, Angela Merkel i l’austríac Sebastian Kurz.

La cancellera alemanya, Angela Merkel i l’austríac Sebastian Kurz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’estat i de govern dels estats de la Unió Europea van tornar a posar ahir a sobre de la taula el debat migratori. Reunits a Salzburg, Àustria, els Vint-i-vuit van abordar, durant un sopar informal, el repte de la immigració per primera vegada des de l’estiu. Al missatge inicial d’aquesta cimera, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar als líders deixar de culpar-se els uns als altres i centrar-se en “allò que funcioni” i alhora, buscar solucions. “Aquesta nit demanaré aturar el joc de la culpabilitat”, va dir el polonès, que va valorar que malgrat la retòrica “agressiva” les coses s’estan movent en la direcció “correcta”.

Així mateix, Espanya proposava la creació d’un model europeu “solidari” de gestió de fluxos migratoris. En un comunicat, la Moncloa va avançar ahir que el president Pedro Sánchez compartiria a la cimera la “necessitat d’intensificar la cooperació amb els països d’origen i trànsit, així com d’enfortir la relació entre la Unió Europea i l’Àfrica.

Theresa May reclama a la Unió Europea més celeritat en les negociacions

En aquesta mateixa línia, i tal com ja va suggerir a la carta d’invitació als Vint-i-vuit, Tusk va confirmar que els demanaria “ajuda” per intensificar la cooperació amb els països del nord de l’Àfrica i els va comunicar la intenció de realitzar una cimera entre la Unió Europea i la Lliga Àrab a Egipte el mes de febrer de l’any que ve. “Hem de centrar-nos en el que funciona i seguir endavant amb això. Ja no podem dividir-nos entre els que volen resoldre el problema dels fluxos migratoris il·legals i entre els que volen utilitzar-los per obtenir beneficis polítics”, va dir.

D’altra banda, el govern hongarès va rebutjar derogar la polèmica llei que castiga les persones i organitzacions que ajudin els immigrants que entren al país il·legalment, malgrat les amenaces de sancions de la UE, “Hongria no retira les lleis que defensen el país i Europa”, va assegurar el secretari d’Estat de Justícia, Pál Völner.

Londres insta Brussel·les a “evolucionar” les postures

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va reclamar ahir a la Unió Europea que “evolucioni” les seues posicions en les negociacions del Brexit amb l’objectiu que Londres i Brussel·les puguin arribar a un acord que eviti una sortida abrupta del Regne Unit del bloc comunitari.  “Si volem aconseguir una conclusió exitosa, de les negociacions, llavors, igual que el Regne Unit ha evolucionat la seua posició, la UE necessitarà també evolucionar la seua”, va expressar en declaracions als mitjans a l’arribar al sopar informal de caps d’estat i de Govern de la UE a Salzburg, Àustria.

La primera ministra britànica va defensar que el conegut com a pla de Chequers és “la proposta correcta” perquè “manté un comerç sense barreres” i perquè “és l’únic pla creïble i negociable sobre la taula que aconsegueix evitar una frontera dura a Irlanda del nord i també compleix amb el vot de la societat britànica”.

tracking