SEGRE

PARLAMENT POLÈMICA

Pedro Sánchez utilitza una drecera legal per evitar que el Senat bloquegi els pressupostos

Els socialistes esmenen una reforma de la llei del Poder Judicial per posar fi al veto de la Cambra Alta als comptes || El PP amenaça d’anar al Constitucional i Ciutadans titlla la jugada d’“estratagema”

Sánchez, ahir, va exercir d’amfitrió a la Moncloa a un grup de ciutadans.

Sánchez, ahir, va exercir d’amfitrió a la Moncloa a un grup de ciutadans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va ser ahir l’escenari d’una sessió tensa marcada per la decisió del Govern de Pedro Sánchez de recórrer a una drecera legal per eliminar el veto efectiu del Senat sobre els pressupostos generals de l’Estat i assegurar-ne, a priori, l’aprovació (més informació a la pàgina 18). Així, el grup parlamanetario socialista va registrar una esmena a una llei que reforma la del Poder Judicial, i que té com a objecte millorar la formació dels jutges en la lluita contra la violència masclista, amb la qual es posa fi a la capacitat de la Cambra Alta, en la qual té majoria absoluta el Partit Popular per frenar els comptes. El cap de l’Executiu va defensar que aquesta “tècnica parlamentària” és “perfectament legal”. Així mateix, va posar èmfasi en el fet que “l’important és que tindrem un pressupostos amb 6.000 milions més, prou com per reconstruir l’Estat de benestar”. En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va recordar que els populars han utilitzat fins a “set vegades” aquesta drecera per canviar una llei a través d’una altra. Tanmateix, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar la Moncloa de “passar per sobre de les lleis” i va advertir que “el que no farà és passar per sobre dels espanyols”.

En aquest sentit, fonts populars van avançar que, si no aconsegueixen frenar al Congrés aquesta esmena, recorreran al Tribunal Constitucional. La jurisprudència d’aquest òrgan respecte d’aquesta qüestió fins al moment ha estat vacil·lant, avalant en part i amb matisos la maniobra. La drecera governamental també va ser criticada pel líder de Cs, Albert Rivera, que la va titllar d’“estratagema”. Així, alhora que va afirmar que l’esmena és “inconstitucional”, va demanar-ne la retirada. Al contrari, el número u de Podem, Pablo Iglesias, va qualificar la maniobra de “legítima”.

El Pacte de Toledo va desconvocar la reunió prevista ahir al Congrés a causa dels desacords entre els diferents grups que l’integren a l’hora de consensuar una fórmula que modifiqui l’actual sistema de revalorització de les pensions i garanteixi que els seus beneficiaris mantinguin la capacitat adquisitiva. Segons fonts pròximes a les negociacions, el PSOE i Podem havien atansat posicions aquest dimarts perquè la base de l’actualització de les pensions fos l’evolució de l’IPC. Malgrat tot, els socialistes van insistir a considerar per a la seua revalorització, a part de l’índex de preus, altres elements com el PIB o els salaris.

No obstant, des del PP van acusar tant PSOE com Podem d’aquest desacord. Així les coses, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va descartar vincular per llei les pensions a l’IPC sense l’aval del Pacte de Toledo, amb la qual cosala reforma continua bloquejada. D’altra banda, davant del Congrés, centenars de pensionistes es van concentrar per protestar.

Sánchez, ahir, va exercir d’amfitrió a la Moncloa a un grup de ciutadans.

Sánchez, ahir, va exercir d’amfitrió a la Moncloa a un grup de ciutadans.EFE

tracking