SEGRE

PANORAMA

L'independentisme clama “llibertat” un any després del 20-S davant de la seu d'Economia

La concentració reuneix 15.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona || Els Jordis veuen l’absolució com l’única sentència “justa” i demanen ajuda per explicar que no hi va haver cap delicte

Milers de persones es reuneixen davant la seu d'Economia en l'aniversari del 20S

Milers de persones es reuneixen davant la seu d'Economia en l'aniversari del 20SAssemblea Nacional Catalana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones es van concentrar ahir davant de la conselleria d’Economia, unes 15.000 segons la Guàrdia Urbana, per commemorar els fets del 20 de setembre del 2017. L’independentisme va secundar la convocatòria de l’ANC i Òmnium sota el lema No ens aturarem!, un any després dels escorcolls en diverses conselleries del Govern de la Generalitat i l’intent d’entrar a la seu de la CUP a Barcelona. Els manifestants van reclamar l’alliberament dels independentistes presos, especialment de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart.

La justícia espanyola va apuntar Cuixart i Sànchez com els incitadors de les concentracions del 20-S davant d’Economia, que van reunir 40.000 assistents segons la Guàrdia Urbana. Per tant, els acusen de ser els causants que s’impedís que la secretària judicial i la Guàrdia Civil poguessin fer amb normalitat els escorcolls i detencions a la recerca de material i informació sobre l’organització de l’1-O.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan en presó preventiva des de fa 340 dies a l’espera de judici

Els assistents a l’acte d’ahir van rebre el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’encreuament entre Gran Via i rambla Catalunya, a Barcelona, amb consignes de “ni un pas enrere”, amb referència al seu Govern. També van assistir-hi els tinents d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

Les estelades van ser les protagonistes, al costat de pancartes que reclamaven l’alliberament dels independentistes presos i els “exiliats”. Els lemes de “llibertat”, “independència” i “fora la justícia espanyola” van abundar durant la mobilització, que va començar poc després de les 19.30 hores.

A continuació, Paula Vall va interpretar la cançó Que tinguem sort de Lluís Llach. Just després a l’escenari es va projectar un vídeo de diverses persones com la portaveu del Govern català, Elsa Artadi; el vicepresident, Pere Aragonès; els mateixos Llach i Asens; i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que van explicar com van viure el 20-S.

L’actor Pep Planas va conduir l’acte des de l’escenari, que també va tenir paraules per a tots els presos i “exiliats”, mencions que van arrancar una vegada més el clam de “llibertat” entre els concentrats. Minuts després es va projectar un nou vídeo amb imatges de Sànchez i Cuixart, just abans que l’exparlamentari cupaire David Fernández i la cuinera Ada Parellada llegissin una carta dels Jordis, escrita des de la presó de Lledoners. En el text, els presos van assegurar que veuen l’absolució com l’única sentència “justa” i demanen ajuda per explicar que no hi ha cap delicte. En un dels moments més emocionants de la nit, els concentrats van esclatar en crits de “llibertat” i “independència”. Un any després dels fets del 20 de setembre, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart segueixen en presó preventiva a l’espera de judici, que preveuen que se celebri a finals d’any o al gener. La Fiscalia els assenyala com a responsables dels successos del 20-S.

tracking