SEGRE

PANORAMA

ERC aposta per un “referèndum verificable” pactat amb l'Estat

Aragonès demana una “majoria inapel·lable” que obligui Madrid a permetre una altra consulta || Rovira alerta que no hi ha marxa enrere però reclama “consens”

El vicepresident i adjunt a la presidència d’Esquerra, Pere Aragonès.

El vicepresident i adjunt a la presidència d’Esquerra, Pere Aragonès.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, va advocar ahir per “construir les condicions” perquè els catalans puguin exercir el dret a l’autodeterminació en el marc d’un “referèndum verificable internacionalment en què puguem votar lliurement, sense por per la nostra integritat física i en què el debat estigui centrat en les diferents opcions”. En aquest sentit, Aragonès va demanar teixir una “majoria inapel·lable” que obligui l’Estat a negociar. Amb tot, va subratllar que el punt de partida continua sent l’1-O, “que vam guanyar” i que per al també vicepresident va ser “el punt de no-retorn, el moment fundacional de la Catalunya republicana”.

En aquesta mateixa línia, la secretària general de la formació, Marta Rovira, va insistir que el camí de la independència no té marxa enrere. Per això, va reclamar “consens” i “grans acords” a les formacions independentistes, tot i que va rebutjar que s’“uniformitzin”. “L’independentisme únicament ha avançat quan ha estat capaç de teixir grans consensos”, va recordar. Igualment, el dirigent republicà Sergi Sabrià es va comprometre que la seua formació sigui “com sempre, la punta de llança en la defensa de totes les llibertats i drets amenaçats”.

D’altra banda, la portaveu d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va afirmar que “no hi haurà normalitat mentre hi hagi presos polítics i exiliats”. En aquest sentit, va insistir a denunciar “la falta de garanties del procediment penal” al Tribunal Suprem i va dir que “l’única opció que contemplem és l’alliberament de tothom, i que s’acabi la persecució judicial”.

Arran d’això, el diputat al Congrés Gabriel Rufián va alertar que serà “molt complicat” que ERC doni suport als pressupostos generals de l’Estat amb “companys tancats a la presó”. Tot plegat, el mateix dia en el qual el número 1 del PDeCAT, David Bonvehí, ja havia assegurat que el seu partit no tindria “cap objecció” a retirar el suport parlamentari al Govern socialista si el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, practica les mateixes polítiques respecte a Catalunya que el seu antecessor, Mariano Rajoy.

tracking