SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

El Senat reprova Delgado i Podem també demana que deixi el Govern

Nous enregistraments apunten que va titllar de ‘maricón’ Grande-Marlaska || La titular de Justícia es defensa i afirma que es tracta de converses manipulades

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tercera posició continua sent per a Ciutadans, amb un suport calculat del 19,6 per cent, vuit dècimes per sota de la seua dada de juliol, i la quarta plaça és per a Units Podem, que suma un 16,1 per cent amb totes les seues confluències.

L’enquesta es basa en 2.972 entrevistes personals realitzades els onze primers dies de setembre, quan es publicaven informacions sobre suposades irregularitats en el màster de Carmen Montón, que va acabar dimitint com a ministra de Sanitat aquell dia 11.

Delgado: “Prefereixo un tribunal d’homes perquè sé perfectament per on van”

Ciutadans creu que el Govern no se sosté i el PP insisteix a reclamar comicis al més aviat possible

La portaveu del Partit Popular al Congrés, Dolors Montserrat, no va donar ahir credibilitat a l’enquesta del CIS perquè aquest òrgan, va recalcar, s’ha convertit en l’“apartat de campanya” del PSOE. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va ressaltar la poca credibilitat del baròmetre publicat pel CIS per estar “manipulat” per Ferraz i fet “a la mesura” de Pedro Sánchez, i del PSOE. Els socialistes, per la seua part, van defensar la seua gestió i van dir que continuaran treballant aliens al “soroll” de l’oposició.

?

madrid

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, es troba encara més contra les cordes després d’haver estat reprovada pel Senat amb els vots del PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i UPN pel tracte del seu departament a l’instructor del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, però amb el teló de fons dels polèmics enregistraments d’una de les seues trobades amb l’excomissari José Manuel Villarejo el 2009. A la filtració s’arriba a sentir com Delgado, llavors fiscal de l’Audiència Nacional, es refereix a Fernando Grande-Marlaska, llavors magistrat de l’Audiència Nacional i actual ministre d’Interior, com a maricón.

En un altre moment de la conversa, deixa clara la seua preferència de treballar amb homes en lloc de fer-ho amb dones. Arriba a afirmar que identifica millor les intencions dels seus companys homes. “A mi que em donin un tribunal d’homes, de ties no en vull. I no m’entenc malament amb les ties, però, els tios, sé perfectament per on van”, va dir la ministra.

Delgado va assegurar que compta amb el suport del president del Govern, Pedro

Sánchez

, i que Grande-Marlaska és amic seu des del 2004 i que no es referia a ell quan va fer servir el terme maricón. La ministra va destacar que els àudios filtrats no estan “complets”, sinó que són “trossets, encavalcats, pedaços, enganxats”. “És un atac institucional, és voler a través de mi un joc polític? Pot ser, no ho sé”, es va preguntar, i que va recalcar que no permetrà que “ningú” qüestioni els seus “principis, honorabilitat i honestedat”.

Fernando Grande-Marlaska va restar transcendència als àudios en els quals s’hi refereix com a maricón. “L’important no són les paraules, sinó els fets”, va dir Grande-Marlaska als periodistes abans de l’inici de la sessió de control al Govern al Senat. Va afegir que el Govern de Pedro Sánchez està “cohesionat” i és l’Executiu “de la igualtat i la diversitat”.

Però les crítiques a Delgado van arribar de tot l’arc parlamentari. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va demanar a la ministra de Justícia que s’allunyi de la “vida política” perquè no pot ser membre del Govern algú “que mantingui amistat” amb un tipejo com l’excomissari de Policia José Manuel Villarejo.

Des de Ciutadans, el seu president, Albert Rivera, va afirmar que l’Executiu socialista ja “no se sosté” i que s’han de convocar eleccions. La portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, va reclamar la dimissió de la ministra per haver mentit sobre la seua relació amb el polèmic excomissari Villarejo i va demanar eleccions.

El CIS situa el PSOE al capdavant en intenció de vot a 9,7 punts del PP El PSOE repeteix al capdavant a les enquestes d’intenció de vot del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), amb una estimació de vot del 30,5%, sis dècimes per sobre de l’anterior i traient un avantatge de 9,7 punts al PP, que s’estrena amb Pablo Casado al capdavant i tot just quatre dècimes per sobre de la dada recollida al juliol després de la dimissió de Mariano Rajoy.

tracking