SEGRE

DIPLOMÀCIA POLÈMICA

Un líder flamenc aviva el conflicte diplomàtic entre Bèlgica i Madrid

A l’afirmar que Espanya no compleix els requisits democràtics per ser a la UE ||

Els Mossos, en el desallotjament de l’acampada independentista, ahir.

Els Mossos, en el desallotjament de l’acampada independentista, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, ha desencadenat l’enèsim enfrontament diplomàtic entre Espanya i Bèlgica des que Carles Puigdemont i alguns dels consellers del seu Govern s’instal·lessin a la capital del país, Brussel·les. Atesa la situació, en una carta dirigida a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, en presó preventiva des del març, Peumans es va qüestionar si l’Estat compleix els requisits democràtics exigits als països membres de la Unió Europea. Igualment, va fer patent el seu compromís perquè Catalunya “tingui l’oportunitat d’elegir la seua pròpia identitat” i va defensar que “és absolutament inacceptable que els polítics siguin detinguts per les seues opinions”. Com a resposta a aquestes manifestacions, el ministeri d’Exteriors, encapçalat pel lleidatà Josep Borrell, va protestar davant de les autoritats belgues mitjançant tres vies. D’una banda, Jorge Notivoli, encarregat de negocis de l’ambaixada espanyola a Brussel·les, va enviar una missiva a Peumans. També l’ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, va ser convocat a la seu d’Exteriors el passat dia 20 per rebre una còpia de la carta de Notivoli. Així mateix, un altre exemplar d’aquesta va ser entregada a la Direcció General per a Europa del ministeri belga d’Exteriors. Fonts diplomàtiques espanyoles van considerar les paraules de Peumans “objectivament insultants”, mentre que les autoritats belgues van puntualitzar que la política exterior del país la fixa el Govern federal, i no el Parlament flamenc.

En un altre ordre de coses, el ministeri d’Exteriors va recórrer ahir, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a la reobertura de les delegacions de la Generalitat de Catalunya a l’exterior, tal com ja havia avançat el ministre Josep Borrell. En un comunicat, el departament va lamentar “haver de presentar recursos davant de la jurisdicció contenciós administrativa” perquè, segons el seu parer, la Generalitat no li va donar “cap altra opció”.

L’ANC insta a omplir Sant Jaume després de ser desallotjada pels Mossos L’ANC va convocar ahir una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per a dissabte, a les 7 del matí, coincidint amb la manifestació policial que pretén homenatjar les forces i cossos de seguretat de l’Estat per la seua actuació durant l’1-O.

tracking