SEGRE

PANORAMA

El director dels Mossos defensa el dispositiu de l'1-O tot i les crítiques

Deslliga els CDR dels aldarulls de dilluns al Parlament || Artadi desvincula les paraules de Torra de la violència: “Una cosa és pressionar i una altra ser violent”

Mossos d'Esquadra davant del Parlament de Catalunya.

Interior es compromet a convocar 1.500 places de Mossos d'EsquadraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director dels Mossos, Andreu Martínez, va defensar ahir el desplegament policial de dilluns entre les crítiques dels sindicats, que l’acusen de dissenyar un dispositiu insuficient i de deixar-los a mercè de la batalla política, mentre que va desvincular els CDR de l’intent d’ocupació del Parlament.

Martínez va comparèixer en roda de premsa per donar compte del dispositiu organitzat per dispersar el grup de manifestants que dilluns a la nit, al finalitzar l’acte de commemoració de l’1-O, es va amuntegar a les portes del Parlament i va intentar forçar l’entrada de l’edifici, després de retirar les tanques que els Mossos havien instal·lat per protegir-lo.

Sindicats de Mossos critiquen falta de previsió davant del Parlament i demanen explicacions Pedro Sánchez insta el president Torra a “complir les seues responsabilitats” davant la violència Tant populars com Cs critiquen el suport explícit del president Quim Torra als CDR

Per dispersar els concentrats, els Mossos d’Esquadra van carregar contra els manifestants i van disparar projectils de precisió, en un dispositiu que es va saldar amb 43 ferits, molts dels quals agents policials, comptabilitzats pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), sense que de moment s’hagin practicat detencions.

Martínez va justificar les càrregues per la necessitat de repel·lir una “actuació violenta” per part d’un grup de “radicals” que va desmarcar dels Comitès de Defensa de la República (CDR), uns col·lectius que el president de la Generalitat, Quim Torra, va animar dilluns mateix a continuar “pressionant” per aconseguir la independència.

Per a Martínez, l’intent d’ocupació del Parlament obeeix al “canvi d’actitud” que els Mossos d’Esquadra vénen observant en una “minoria” de manifestants des de dissabte passat, quan centenars d’independentistes van intentar impedir la marxa que havia convocat l’associació Jusapol en reconeixement als policies i guàrdies civils que l’any passat van intervenir a Catalunya per impedir l’1-O.

Per la seua part, la portaveu i consellera de la presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, va desvincular els incidents ocorreguts dilluns de les paraules de Torra animant els CDR, i va assegurar que el Govern, els partits i les entitats sobiranistes aposten pel pacifisme en les reivindicacions.

En declaracions a TV3 va assenyalar: “No crec que actuessin arran del que va dir el president Torra”, que en un acte al matí va expressar als CDR que feien bé pressionant els polítics.

“Una cosa és pressionar i una altra ser violent”, una actitud que ni Torra ni els mateixos CDR no avalen i que respon a una minoria que desvirtua el discurs independentista i no ajuda, va opinar Artadi.

D’aquesta manera es va referir Sánchez en un missatge a la xarxa social Twitter als episodis que es van produir en la jornada que commemorava l’aniversari del referèndum d’independència a Catalunya i en la qual Torra va encoratjar els Comitès de Defensa de la República (CDR) a “pressionar” amb les seues mobilitzacions. En aquest sentit, Sánchez va instar el president a no posar en risc la normalització política “encoratjant radicals al setge a les institucions que representen tots els catalans”.

tracking