SEGRE

Mas culpa del judici pel 9N a la revenja de Sáenz de Santamaría i Societat Civil

L’expresident assegura que no hi va haver "ni un sol euro" de malversació de fons públics

L'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exconsellera Joana Ortega i Francesc Homs, a la seua sortida del Tribunal de Comptes.

Mas culpa del judici pel 9N a la revenja de Sáenz de Santamaría i Societat CivilEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident Artur Mas ha considerat aquest dimecres que el judici al Tribunal de Comptes per la consulta del 9 N respon a l’"esperit de revenja" dels advocats de Societat Civil i de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que ja va dir que aquest referèndum "el pagaríem nosaltres i de les nostres butxaques". "Ens volen inhabilitats i arruïnats", ha subratllat l’expresident català al terme del judici en el qual s’acusa Mas i els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega de suposades responsabilitats comptables en la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014.

"No hi va haver ni un sol euro de malversació de fons públics", ha assegurat l’expresident, que ha culpat els col·lectius d’advocats que van presentar la demanda (Societat Civil, Advocats catalans per la Constitució i Advocacia de l’Estat) de voler "més pena i més càstig. Aquesta és la realitat". No obstant això, ha admès que tant ell com els exconsellers estan "tranquils" i s’ha mostrat confiat que seran exonerats d’aquesta via civil, però de no ser així ha avançat que arribaran "fins el final amb els recursos jurídics", davant del Tribunal de Comptes i el Suprem. Però a més tranquils, Mas ha dit que estan "contents" d’haver aconseguit "l’objectiu polític de consultar el poble de Catalunya".

Per la seua part, l’advocat de Sociedad Civil Catalana, Manuel Zunón, també a la sortida del judici, s’ha mostrat convençut de què la responsabilitat comptable de l’expresident Artur Mas i dels tres exconsellers a la consulta sobiranista està "totalment provada" i ha afirmat que "no hi ha controvèrsia: les despeses són el que són".

Zunón ha revelat que la jutgessa té "molt clares" les despeses dels ex alts càrrecs i s’ha mostrat convençut que Societat Civil guanyarà el judici. En definitiva, ha afirmat que el judici ha estat "útil" ja que també s’han aclarit "motivacions, camuflaments, desobediència i coses que no estan als expedients i ells havien d’explicar".

En el transcurs de la vista tant Mas com els exconsellers han insistit que no van cometre cap irregularitat: "Ni se’m passa pel cap", ha dit l’exconseller de Presidencia Francesc Homs.

L’exvicepresidenta de la Generalitat i exconsellera Joana Ortega també ha expressat la seua "convicció absoluta" que el 9 de novembre es va actuar d’acord a la legalitat. Ortega ha negat que es tractés d’una consulta i ha dit que va ser "un procés participatiu" que es va desenvolupar el 9 de novembre i els 15 dies posteriors. En aquest procés, ha comentat, no hi va haver cens i només van intervenir voluntaris, "no hi va haver participació de funcionaris públics".

En aquesta línia, l’expresident Mas es va preguntar: Si tan greu va ser el delicte per la consulta per què ni un sol jutge o fiscal no va actuar per parar-la".

El judici, que continua demà amb les conclusions, es va iniciar a les 10:00 hores, hora a què va arribar una delegació del PDeCAT, liderada pel seu president Dabid Bonvehí, acompanyant Mas i els tres exconsellers. De fet, a les portes del Tribunal, Bonvehí ha assegurat que la consulta sobiranista del 9 de novembre va ser l’inici del procés independentista que va resultar "imprescindible" per arribar al referèndum unilateral de l’1 d’octubre. A més de Bonvehí, han format part de la delegació del PDeCAT els diputats Carles Campuzano, Antoni Postius i Ferran Bel i els senadors Marta Pascal i Josep Lluís Cleries. No ha acudit a les portes del Tribunal ningú en representació d’ERC.

tracking