SEGRE

POLÈMICA GOVERN

Josep Borrell, al punt de mira

El PDeCAT li demana la dimissió per les accions d’Abengoa i el PP l’hi preguntarà al Congrés || Una reforma urgent havia d’ocultar la multa al ministre

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell.

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PDeCAT va cursar ahir en el registre del Congrés dels Diputats una petició de compareixença del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, en relació amb la sanció que li ha imposat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per haver utilitzat, presumptament, informació privilegiada en una operació de venda d’accions d’Abengoa, companyia de la qual era conseller i que es va declarar en preconcurs de creditors el novembre del 2015 amb un deute net de 6.300 milions d’euros. Així mateix, els diputats del partit encapçalat per David Bonvehí van instar el ple de la Cambra Baixa a reprovar el lleidatà. En la mateixa línia, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, el va convidar a deixar el càrrec i el vicepresident, Pere Aragonès, li va retreure fer servir informació privilegiada per al seu propi “benefici”. “És corrupció empresarial”, va asseverar. El Partit Popular va registrar també ahir una pregunta parlamentària que formularà el diputat José Ramón García Hernández a la pròxima sessió de control a l’Executiu socialista. “Com ha utilitzat la informació privilegiada d’Abengoa de la qual vostè disposava?”, resa la qüestió plantejada pels populars.

En un altre ordre de coses, Borrell va estar a punt d’evitar que la sanció sortís a la llum. En aquest sentit, el Gabinet de Pedro Sánchez, del qual forma part, va aprovar una reforma legal urgent que va entrar en vigor fa uns dies i que permet a la CNMV ocultar la imposició d’una multa en els casos en què s’inflingís un mal “desproporcionat” a la persona sancionada. Així les coses, la nova normativa deixa en mans d’aquest organisme independent de l’Executiu, però adscrit al ministeri d’Economia, la potestat “excepcional” de no donar publicitat a la sanció quan “consideri que la publicació de la identitat de la persona jurídica destinatària de la sanció o de les dades personals de la persona física sancionada pogués ser desproporcionada o pogués causar un mal desproporcionat a les entitats o persones físiques sancionades”. Fonts governamentals, no obstant, van negar que la reforma de la normativa s’impulsés ad hoc per ocultar a l’opinió pública la reprimenda al lleidatà, possibilitat introduïda per un reglament europeu que es va aprovar l’any 2016. Tal com va publicar ahir SEGRE, l’operació sancionada per la CNMV es va produir quan Borrell va gestionar la venda d’un paquet accionarial d’Abengoa propietat d’una persona del seu entorn per valor de 9.030 euros.

tracking