SEGRE

Gravar agents no és infracció si no afecta la seua seguretat o les operacions

Gravar agents no és infracció si no afecta la seua seguretat o les operacions

Gravar agents no és infracció si no afecta la seua seguretat o les operacionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de l’Interior ha remès a les forces de seguretat una instrucció en la qual recalca que la mera presa d’imatges o el tractament de les dades dels agents no constitueix infracció si no representa un risc o perill per a ells, la seua família, les instal·lacions o les operacions policials. La Secretaria d’Estat de Seguretat ha redactat aquesta instrucció per unificar criteris a la pràctica de determinades diligències per part dels agents, com els escorcolls, i en la interpretació d’algunes infraccions tipificades en la Llei de Seguretat Ciutadana, la denominada "llei mordassa". I ho fa precisament per deixar clar com han d’actuar mentre es reforma aquesta llei, vigent des de 2015 i la modificació del qual començarà a debatre’s al Congrés amb la constitució aquest dijous de la ponència.

La modificació d’aquesta norma és un dels compromisos assolits pel president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en el seu acord pressupostari.

Segons la instrucció, a què ha tingut accés Efe, l’objectiu és garantir el lliure exercici dels drets i llibertats dels ciutadans, alhora que oferir la necessària seguretat jurídica dels agents a l’exercici de les seues funcions.

Respecte a l’ús no autoritzat d’imatges o dades de membres de les forces de seguretat, considerat infracció a l’article 36.23 de la llei mordassa, Interior assenyala que s’imposa una interpretació "estricta". Així, assenyala que perquè els fets siguin considerats infracció és necessari que es faci ús de les imatges o dades personals o professionals dels agents, de les instal·lacions o de les operacions policials, i que aquest ús posi en perill la seguretat personal dels agents" o de les seues famílies o l’èxit d’una operació.

En aquest sentit, la instrucció deixa clar que aquest risc o perill per a la seguretat ha de reflectir-se a l’acta o denuncia, així com, en el seu cas, als informes annexos oportuns, on "es detallarà amb el major detall que sigui possible el perill o risc generat i els mitjans que ho hagin provocat". Si no representa cap perill, la "mera presa d’imatges o el tractament de les dades dels agents" no constitueix infracció, afegeix el text de la Secretària d’Estat.

De tota manera, precisa la instrucció, els agents poden identificar la persona que hagi obtingut les imatges "amb la finalitat de procedir, en el seu cas, a l’exercici de les actuacions oportunes per salvaguardar" els seus drets, o per sancionar administrativa o penalment si posteriorment es fa un ús irregular de les dades i imatges. La instrucció detalla com han d’actuar els policies en els registres o escorcolls corporals i, en aquest sentit, amplia l’establert a l’article 20 de la llei. En ells, diu, es respectaran estrictament els principis de proporcionalitat, igualtat de tracte i no discriminació, així com el d’ingerència mínima, és a dir, han d’aconseguir la "mínima intervenció corporal possible". L’escorcollat tindrà que ser informat "de manera immediata, comprensible i adaptada a les seues necessitats" de les raons d’aquest registre, i si aquest requereix deixar alguna part del cos nua, haurà de fer-se en un lloc reservat. Precisa la instrucció que en tots els supòsits, l’agent haurà de deixar constància escrita dels motius del registre, així com de la seua identitat i de totes les incidències que passin.

La instrucció demana als agents el màxim respecte a la identitat sexual dels escorcollats, especialment en el cas de persones transsexuals, transgènere o intersexuals, i els insta a utilitzar el material de protecció adequat, sobretot si hi pot haver risc de contagi de malalties. També inclou la instrucció les faltes de respecte i consideració cap als agents, tipificades a l’article 37.4 de la llei com a infracció lleu. Encara que són "borroses les fronteres del tolerable i reprotxable socialment", Interior indica que són sancionables les conductes que " atemptin públicament contra el dret de totes les persones a rebre un tracte respectuós, digne i adequat per part dels altres", és a dir, actes humiliants, despectius o ofensius tant per a l’agent com per a la institució que presenten.

tracking