SEGRE

POLÍTICA BARÒMETRE

El PSOE augmenta l'avantatge i Cs relega el PP com a tercera força

Segons el CIS d’octubre, que atorga als socialistes una estimació de vot del 31,6 per cent || Augmenten els partidaris de no tocar l’Estat de les Autonomies

El president del Govern, Pedro Sánchez.

El president del Govern, Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Baròmetre d’opinió del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes d’octubre, realitzat entre els dies 1 i 9 d’aquest mes, amplia l’avantatge del PSOE fins als 13,4 punts sobre el Partit Popular, que perd la segona plaça en favor de Ciutadans al baixar més de dos punts.

En concret, el CIS atorga al PSOE una estimació de vot de 31,6 per cent, la millor dada que ha tret els últims anys, i per la seua banda Ciutadans emergeix a la segona posició amb un 21 per cent i relega a la tercera plaça el Partit Popular, que es queda amb el 18,2 per cent. Units Podem i les seues confluències segueixen en quart lloc al sumar un 17,3 per cent. Al preguntar als enquestats a qui votarien si les eleccions fossin demà mateix, el PSOE apareix en primera posició amb una intenció directa de vot del 21,7 per cent, i més lluny apareixen Ciutadans (15,3%), el PP (12,6 per cent) i Units Podem (11,7%). Això sí, a l’enquesta hi ha un 15,6% que no ho sap o no contesta, un 10,3% que assegura que no votaria i un 3,8% que votaria en blanc o nul.

L’avantatge del PSOE sobre el PP arriba als 13,4 punts, inusual durant els últims anys ja que el que s’havia produït era el contrari (fa dos anys era el Partit Popular el que tenia un avantatge de més de 17,5 punts sobre el PSOE). Entre els líders, el més ben qualificat torna a ser el secretari general del PSOE, Pedro

Sánchez

, que obté una nota de 4,16 punts, seguit d’Alberto Garzón (Izquierda Unida) i d’Albert Rivera (Ciutadans) amb 4,08 i 3,81 respectivament. Més lluny se situen Pablo Casado (3,25) i Pablo Iglesias (3,29). Tanmateix, el valencià Joan Baldoví, portaveu de Compromís, torna a ser el que té més nota, amb un 4,75.

D’altra banda, el baròmetre revela que el 38,8 per cent dels espanyols aposta per no tocar l’Estat autonòmic, xifra que ha augmentat en gairebé tres punts respecte al mes de setembre (36,2%) i amb la qual s’anota el rècord de l’últim any.

Casado insisteix que Sánchez és “responsable del cop secessionista” El líder del PP, Pablo Casado, es va reafirmar ahir en les seues paraules i va insistir a considerar el president del Govern, Pedro Sánchez, responsable del “cop” dels independentistes a Catalunya, i li va demanar que trenqui relacions amb els separatistes i amb Bildu, però no amb ell. El Govern i el PSOE, al seu torn, van insistir a defensar la posició de Sánchez, que dimecres va donar per trencada la relació amb Casado per no retractar-se quan va dir que el president és “partícip i responsable del cop d’Estat que s’està perpetrant a Espanya”, i van subratllar que no es pot consentir aquesta mena d’acusacions per part del líder del PP. “Hi ha coses que no es poden passar”, va dir la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, sobretot, segons va dir, per la “cruenta” història de colpisme a Espanya.

tracking