SEGRE

PANORAMA

Torra: "És una infàmia. És un judici contra 2,3 milions de catalans"

El president promet “enfrontar-se” a les sentències de l’1-O amb “determinació”

Pere Aragonès i Quim Torra, ahir al ple del Parlament.

Pere Aragonès i Quim Torra, ahir al ple del Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar ahir d’“infàmia” la decisió del Tribunal Suprem (TS) d’enviar a judici els líders sobiranistes processats i va advertir que “no s’obre un judici oral contra polítics honorables i demòcrates, sinó que s’obre un judici oral contra més de 2,3 milions de catalans que van anar a votar” l’1-O. Així mateix, va insistir que no acceptaria condemnes i reaccionaria amb “determinació”.

Torra va exposar que la Generalitat esperava l’arxivament de la causa perquè va considerar que no hi va haver cap delicte, i va insistir en la posició que tindria en una eventual sentència condemnatòria: “Mai acceptarem una sentència que no sigui la de la lliure absolució.” I va advertir l’Estat que, si hi ha condemnes, s’enfrontaran a les sentències “amb la determinació de l’1-O i la força del 3-O”.

Per la seua part, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que la justícia espanyola “no respon de la mateixa manera” davant gent que és independentista. El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va criticar la decisió del Tribunal Suprem perquè on “no hi ha delicte, no hi pot haver condemnes”. També va lamentar que hi hagi l’“obsessió” que a Catalunya hi va haver violència quan, segons el seu parer, l’independentisme és pacífic.

Puigdemont diu que el dret a decidir preveu conflictes L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar ahir l’autodeterminació com “una eina de pau que permet prevenir el conflicte i, en tot cas, resoldre’l”, per la qual cosa va rebutjar que únicament puguin exercir-lo territoris en guerra. “No és just que només puguin optar a tenir reconegut aquest dret països que han començat una guerra o que s’hagin matat entre si”, va reivindicar en declaracions als mitjans des de Ginebra (Suïssa), on va participar en el Crans Montana Forum.

tracking