SEGRE

POLÍTICA EUROPA

Merkel fixa la seua retirada de la política el 2021 i deixarà la presidència de la CDU

A causa de la caiguda del partit en els últims comicis regionals celebrats a Alemanya || Entre els seus successors es troba Annegret Kramp-Karrenbauer, actual secretària general dels socialdemòcrates

Angela Merkel, ahir en una reunió de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Berlín.

Angela Merkel, ahir en una reunió de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Berlín.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va fixar ahir la data de la seua sortida de la política a Alemanya: les parlamentàries del 2021, quan podria haver-se presentat, de nou, al càrrec de cancellera. A més, deixarà de capitanejar el partit Unió Cristianodemòcrata, que dirigeix des de l’any 2000, assetjada pels mals resultats que ha estat recollint el seu partit a les eleccions regionals a Alemanya, els últims a l’estat de Hessen. La líder alemanya podria haver presentat una nova candidatura a la presidència del partit el proper 6 de desembre, moment en què el partit celebrarà el seu pròxim congrés.

“Sempre he volgut portar amb dignitat els meus càrrecs i deixar-los amb dignitat”, va dir la líder de la CDU i cap del Govern alemany en una reunió de la direcció del partit, després de qualificar d’“inacceptable” la imatge que ha donat la seua aliança de govern i d’“amargs” els resultats obtinguts a les eleccions regionals celebrades diumenge.

Diumenge a Hessen, el partit va tenir una caiguda d’11,3 punts respecte als comicis del 2013

La CDU va patir un dur càstig a les urnes a les eleccions regionals de Hessen i fa dos setmanes el seu partit germà bavarès, la Unió Cristianosocial (CSU), va perdre la majoria absoluta a Baviera. El revés a les urnes que aquest diumenge van patir tant els coreligionaris de Merkel com el seu soci menor en el Govern de Berlín, el Partit Socialdemòcrata (SPD), es percep sens dubte com una expressió del descontentament de la població amb la política de Berlín, tot just un any després de les generals i quan només han transcorregut set mesos que Merkel aconseguís formar govern amb els socialdemòcrates després d’àrdues negociacions.

La CDU celebrarà del 6 al 8 de desembre un congrés federal per elegir el seu líder. En cas que finalment Merkel no es presenti, seria un canvi en l’esgrimit fins ara, ja que ella sempre ha unit la presidència del partit amb el seu càrrec al capdavant de la Cancelleria.

De moment, ja ahir diversos dirigents del partit van expressar la seua intenció d’optar al càrrec que deixarà vacant la cancellera. La secretària general de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, es perfila com una de les seues successores. De fet, ella va expressar ahir que l’important ara és “definir clarament tres o quatre projectes per als propers mesos de cara a garantir el futur del país” i, sobretot, “acords clars de què s’ha d’implementar i com”, fins i tot abans que es coneguessin les intencions d’Angela Merkel.

L’ocàs de la cancellera alemanya després de més de 20 anys Angela Merkel feia set mesos que esquivava una crisi rere l’altra, però la seua capacitat negociadora, que semblava inesgotable, finalment va arribar a la fi: al cap de divuit anys al capdavant de la Unió Cristiano Demòcrata (CDU), la cancellera alemanya va anunciar ahir que ha arribat el moment de cedir el testimoni a un altre. En els seus tretze anys anys al capdavant del Govern alemany, s’ha vist obligada a fer gala de la seua perseverança al bregar amb greus crisis com la financera i la de l’euro, amb importants i polèmics rescats milionaris com el de Grècia, o amb la crisi dels refugiats, després que el 2015 entressin prop de 900.000 sol·licitants d’asil al país. Ara, amb el dur revés electoral a les regionals de Baviera fa dos setmanes i a Hessen, diumenge, Merkel ha tornat a donar mostra del seu pragmatisme al començar a aplanar el camí d’un possible successor, encarregat de presentar-se en uns nous comicis.

tracking