SEGRE

POLÍTICA MEMÒRIA HISTÒRICA

Un escultor pinta la làpida de Franco en un acte “per la llibertat”

La Guàrdia Civil investiga l’artista Enrique Tenreiro per un “delicte d’odi” || Calvo no se sent desautoritzada pel Vaticà sobre les restes del dictador

Estat en el qual va quedar la làpida del dictador Francisco Franco amb la pintada de l’escultor Enrique Tenreiro.

Estat en el qual va quedar la làpida del dictador Francisco Franco amb la pintada de l’escultor Enrique Tenreiro.@PEDROARMESTRE/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escultor Enrique Tenreiro va pintar ahir sobre la tomba del dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos un colom amb pintura roja, en la que va descriure com una “acció protesta” en un missatge a Twitter.

En un vídeo s’observa com Tenreiro, que ha fet altres performances en el passat, se situa davant la làpida del dictador i després d’apartar les flors sobre la tomba, dibuixa amb pintura vermella un colom de la pau amb el lema “Per la llibertat”.

El bisbe de Girona es mostra contrari que Franco sigui enterrat a l’interior d’esglésies

Al ser detingut per diversos membres de seguretat, va cridar “per la llibertat i la reconciliació dels espanyols, perquè no hi hagi cap bàndol vençut”.

Després de ser reprès pels visitants de la Basílica, l’home va respondre: “No estic en contra de la unitat d’Espanya, però Franco va matar moltíssima gent.”

La Guàrdia Civil investiga l’autor de la pintada per un delicte de danys amb possible agreujant d’odi, segons van informar fonts de l’Institut Armat.

Encara que al principi Patrimoni Nacional havia informat que Tenreiro havia estat arrestat, la Guàrdia Civil va aclarir que només “està investigat”. La investigació la porta el lloc d’El Escorial.

En un altre ordre de coses, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va assegurar ahir que no se sent “en absolut” desautoritzada pel Vaticà, després que dimarts la corregís apuntant que la Santa Seu “en cap moment” s’havia pronunciat sobre el lloc on havien de ser enterrades les restes de Franco.

D’altra banda, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, es va mostrar contrari que dictadors com Franco siguin enterrats a l’interior de centres de culte, ja que se’ls pot relacionar amb “llocs d’honor”, i va considerar que les seues restes s’haurien de traslladar a un cementiri.

tracking