SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIÓ

ERC i PDeCAT reafirmen el 'no' als comptes i aboquen Sánchez a prorrogar els de Rajoy

Els comuns veuen “molt complicat” donar suport als pressupostos de Torra si els independentistes no avalen els de l’Estat || Ciutadans veu la legislatura “esgotada” i insta la Moncloa a convocar eleccions

363422_1.jpg

363422_1.jpgÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els independentistes van reafirmar ahir la seua negativa a donar suport als pressupostos generals de l’Estat. Així, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir el president del Govern central, Pedro Sánchez, que ERC no donarà estabilitat a l’Executiu socialista, ni aprovarà els comptes, si es continua amb “la línia repressiva” contra l’independentisme que, al seu entendre, “s’evidencia amb la petició de penes de la Fiscalia als presos polítics”. Igualment, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, va insistir en el seu “no claríssim” als pressupostos pactats per PSOE i Podem. “Calia gestos en l’àmbit judicial i en el polític, que no s’han produït”, va subratllar.

Davant d’aquest escenari, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va obrir la porta a prorrogar els comptes d’aquest any, que encara van ser impulsats pel Gabinet de Mariano Rajoy. En la mateixa línia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va insistir que els socialistes “han de seguir governant, encara que sigui sense pressupostos”, alhora que va descartar un avanç electoral, En aquest sentit, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va exigir de nou anticipar els comicis a l’entendre que la legislatura, sense nous pressupostos, està “esgotada”. No obstant, el Govern central no ha descartat del tot aconseguir el suport de l’independentisme per tirar endavant els pressupostos. Així, la delegada de l’Executiu a Catalunya, Teresa Cunillera, va instar el president de la Generalitat, Quim Torra, a negociar els comptes pensant en la ciutadania (vegeu més informació a la pàgina 12). Així mateix, li va demanar que no es dediqui a desafiar Sánchez. També el líder dels socialistes barcelonins, Jaume Collboni, es va preguntar si Torra prefereix un Govern socialista a Madrid que busqui “solucions” per a Catalunya, o un amb el Partit Popular, Ciutadans i Vox que incrementi la confrontació.

Puigdemont i Albiol s’enfronten a Twitter amb insults com “escarceller” i “capità aranya”

En paral·lel, mentre que el número 1 de Podem, Pablo Iglesias, va dir que és “més a prop” un avanç electoral que l’aprovació dels pressupostos, el portaveu dels comuns, Joan Mena, va advertir l’Executiu que serà “molt complicat” que CatComú-Podem doni suport als comptes catalans al Parlament si ERC i PDeCAT no fan el mateix a Madrid. A més, va indicar que no és incompatible “treballar perquè els presos surtin amb el fet d’aprovar els pressupostos”.

tracking