SEGRE

Els demòcrates aconsegueixen la Cambra Baixa dels EUA i frenen Trump

Nancy Pelosi, líder dels demòcrates a la cambra baixa nordamericana.

Els demòcrates aconsegueixen la Cambra Baixa dels EUA i frenen TrumpEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els demòcrates van aconseguir arrabassar aquesta nit la majoria als republicans a la Cambra de Representants dels Estats Units, una victòria que vaticinaven les enquestes i que, a falta de conèixer la seua folgança, suposarà un fre al president, Donald Trump, per avançar la seua agenda en el Congrés. La projecció de les xifres de recompte, a falta de la majoria d’estats de la costa oest, apunten que els demòcrates han vençut a la Cambra Baixa aconseguint almenys els 23 seients que necessitaven arrabassar als conservadors per aconseguir la majoria, un nombre que podria ampliar-se fins en uns altres deu escons.

Durant el seu discurs de victòria, la líder demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va assegurar que "demà serà un nou dia" per al país i va insistir que servirà per posar fi a la divisió que viuen els EUA.

Pelosi, que serà a partir del gener la presidenta de la Cambra Baixa després de vuit anys a mans conservadores, va dir que l’assoliment dels demòcrates d’aquesta nit no està relacionat amb les diferències partidistes, sinó amb "conservar els valors constitucionals". "Amb aquesta nova majoria demòcrata honrarem els valors dels nostres pares fundadors", va insistir la congressista per Califòrnia, en subratllar la necessitat de "restaurar el control i la divisió de poders" als EUA, després de dos anys de control absolut republicà a la Casa Blanca i les dos cambres del Congrés. "Tots hem tingut prou divisió. El poble nord-americà vol la pau. Volen resultats", va reiterar la demòcrata.

Pelosi es va convertir el 2006 en la primera dona en arribar a la presidència de la Cambra Baixa en la història, però el 2010 els demòcrates van perdre la majoria en favor dels republicans, moment des del qual ha estat la líder de la minoria. No obstant això, al llarg de la campanya una part del seu partit li ha demanat que deixi espai a altres congressistes per posar-se al capdavant dels progressistes al Congrés, la qual cosa li ha portat també nombroses crítiques també per part dels republicans. Hores abans de la victòria, Pelosi va descartar en una entrevista amb la cadena PBS que vagin a dur a terme un judici polític per buscar la destitució del president i va preferir mostrar-se com el fre de les polítiques abusives dels republicans i la defensa de l’accés a la sanitat pública.

Encara que els demòcrates no comencin un judici polític contra Trump, com s’ha especulat gairebé des que arribés a la Casa Blanca, sí que podran tenir el control de les comissions de control de la Cambra Baixa, impulsar lleis i obrir processos d’investigació i control de poder.

El canvi demòcrata va començar a Virgínia, on l’actual congressista del Partit Republicà, Barbara Comstock, va perdre el seu escó a la Cambra de Representants pel 10è districte de l’estat davant de la demòcrata Jennifer Wexton.

Aquesta cursa, en un districte suburbà del nord de Virgínia que Hillary Clinton va guanyar per 10 punts percentuals el 2016, era considerada per molts observadors fonamental per a les esperances republicanes de mantenir el control de la Cambra Baixa. A Florida, la demòcrata Donna Shalala va aconseguir l’escó del districte 27è, que conservava des de 1989 la republicana Ileana Ros-Lehtinen, veterana cubanonord-americana que es va retirar aquest any, mentre que la també progressista Debbie Mucarsel-Powell va vèncer al congressista conservador Carlos Curbelo pel districte 26è.

Les dones, fins el moment, semblen liderar les victòries per al gir demòcrata de la Cambra de Representants, on fins avui els republicans gaudien d’un avantatge de 235 escons per 193 de l’oposició, més set seients vacants.

De la mà del rebuig del president Donald Trump, els demòcrates esperen tenir uns resultats similars als comicis de 2006, quan van aconseguir 31 escons ocupats pel Partit Republicà enmig del descontentament dels votants amb el llavors president, George W. Bush, i la guerra de l’Iraq. Tanmateix, les altes expectatives dels demòcrates que indicaven una "ona|onada blava" s’han vist deslluïdes per la victòria republicana en el Senat, on els conservadors mantindran la majoria i, fins i tot previsiblement, serà més gran.

tracking