SEGRE

REFORMA FISCALITAT

Els bancs no es podran deduir l'impost de les hipoteques, que pagaran a partir de demà

El Govern “vetllarà” perquè les entitats no repercuteixin en els clients el cost d’aquest gravamen || Casado acusa Sánchez d’“enganyar” amb un decret que Rivera creu que pot ser inconstitucional

Els ministres María Jesús Montero, Isabel Celaá i José Luis Ábalos, ahir, després del Consell de Ministres.

Els ministres María Jesús Montero, Isabel Celaá i José Luis Ábalos, ahir, després del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va donar ahir llum verda al reial decret llei que modifica la regulació de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats perquè siguin els bancs que paguin aquest gravamen, i no els clients com fins ara. D’aquesta manera, el Govern central va deixar en paper mullat la polèmica decisió adoptada pel Tribunal Suprem aquest dimarts que, corregint-se a si mateix, va determinar el contrari i va carregar als consumidors l’obligació d’abonar aquest impost quan es registra una hipoteca. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va subratllar que l’objectiu és que els ciutadans “no hagin de pagar més” aquest impost a l’hora d’escripturar un préstec hipotecari, després de l’“alarma social i la inseguretat jurídica” creada, al seu entendre, pel Suprem. Així mateix, va assenyalar que les entitats bancàries no podran deduir-se el pagament d’aquest impost a l’hora d’abonar el de Societats.

Montero també va posar èmfasi que l’Executiu socialista “vetllarà” perquè els bancs no repercuteixin en els clients el cost de veure’s forçats a pagar aquest gravamen. Amb tot, la titular d’Hisenda va confiar que el reial decret llei compti amb prou suports per ser validat al Congrés. “Espero que el Partit Popular hi voti a favor i si no, haurà d’explicar si està a favor que siguin els consumidors els que paguen o els bancs”, va advertir.

Moncloa justifica la mesura per l’“alarma social” generada arran de la decisió del Suprem La UE preveu que Espanya creixi un 2,6% aquest any, dos dècimes menys que el seu pronòstic anterior

Tanmateix, el grup parlamentari popular va registrar ahir una proposició de llei amb l’objectiu d’eliminar l’impost que ara han de pagar els bancs. A més, el seu líder, Pablo Casado, va acusar el Gabinet de Pedro Sánchez d’“enganyar” la gent perquè, en cas que es mantingués el gravamen, les entitats bancàries ho acabaran repercutint en el client. Des de Ciutadans, el seu portaveu a la Cambra Baixa, Juan Carlos Girauta, va titllar els populars d’“oportunistes” per instar ara a suprimir l’impost. A més, va avançar que el partit taronja avalarà la iniciativa de l’Executiu de Sánchez de carregar als bancs aquest gravamen per la via del reial decret llei.

No obstant, el president de Cs, Albert Rivera, va dubtar de la constitucionalitat de regular l’impost amb un decret. Així, va advocar perquè Sánchez “presenti una llei urgent per lectura única” per modificar-lo.

En un altre ordre de coses, el Govern espanyol va declarar ahir d’urgència la tramitació al Senat del projecte de llei de contractes de crèdit immobiliari, coneguda com a llei hipotecària, amb l’objectiu que sigui aprovada d’aquí a 20 dies naturals. En aquest sentit, la portaveu de la Moncloa, Isabel Celaá, va manifestar que ja no volen pagar més multes a la Unió Europea per no haver adaptat a temps la normativa estatal als estàndards comunitaris.

tracking