SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Aragonès insisteix a dir “delinqüents” als policies que van carregar l'1-O i als seus caps

El vicepresident, denunciat per un sindicat per “criminalitzar” les forces de seguretat || Montilla descarta un referèndum d’autodeterminació i Pedro Sánchez estudia enviar Borrell a Brussel·les

Els Mossos carreguen contra un grup de participants a la contramanifestació, als voltants de l’Arc de Triomf, ahir.

Els Mossos carreguen contra un grup de participants a la contramanifestació, als voltants de l’Arc de Triomf, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir ahir a qualificar com a “delinqüents” els policies i guàrdies civils que van participar en les càrregues contra els votants al referèndum de l’1-O, a més dels seus comandaments. En un acte de partit que es va celebrar a Barcelona, el també adjunt a la presidència d’ERC va criticar que “a un sindicat policial no li agradi que diguem que els delinqüents l’1-O no eren els que defensaven els col·legis sinó els que van entrar amb porres vestits de verd i blau marí”. Així, Jupol, una organització policial vinculada a Jusapol, va presentar divendres una denúncia contra Aragonès per haver “criminalitzat”, presumptament, les forces de seguretat de l’Estat, titllant-les de “delinqüents”. Aragonès també va advertir que ERC només donarà suport als pressupostos de l’Estat “si hi ha una solució a la repressió”. En aquest mateix acte, Oriol Junqueras, a través d’una carta, va assenyalar que “les peticions de pena de la Fiscalia evidencien els pals de cec de l’Estat” en el judici de l’1-O. Així mateix, va defensar que “si hem de pagar el preu més alt pel nostre compromís amb la justícia, la llibertat i l’1 d’octubre, ho assumim”. En un altre ordre de coses, l’expresident José Montilla va advertir ahir que “no hi haurà referèndum d’autodeterminació, no ens enganyem”. També va dir que tenia raons per pensar que el Govern central hauria deixat en suspens el 155 si Carles Puigdemont hagués convocat eleccions autonòmiques sense proclamar la independència. D’altra banda, fonts socialistes van afirmar ahir que el ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, és el preferit del president del Govern, Pedro Sánchez, per encapçalar la llista del PSOE a les eleccions europees. Per la seua part, la CUP, que va reunir el Consell Polític a Perpinyà, va ajornar la decisió sobre si presentar-se o no a les europees i sobre si l’exdiputada al Parlament Anna Gabriel ha de ser la cap de llista en aquests comicis. En paral·lel, unes 10.000 persones es van manifestar a la capital de la Catalunya Nord per commemorar la Diada, que coincideix amb l’aniversari de la firma del Tractat dels Pirineus del 1659.

Amb tot, ahir també va tenir lloc una manifestació de signe contrari, convocada pels CDR i Arran. Un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra va mantenir separades les dos concentracions, que van trobar-se a un centenar de metres, a prop de l’Arc de Triomf de la capital catalana.

Els agents de la policia catalana van carregar contra els manifestants independentistes i antifeixistes als voltants de l’avinguda de Vilanova i de l’Estació del Nord, quan van provar de superar el cordó policial.

Els Mossos carreguen contra un grup de participants a la contramanifestació, als voltants de l’Arc de Triomf, ahir.

Els Mossos carreguen contra un grup de participants a la contramanifestació, als voltants de l’Arc de Triomf, ahir.EFE

tracking