SEGRE

PANORAMA

Un policia qüestiona que hi hagués sang l'1-O

Declaren al jutge que “podia ser pintura” || Diversos agents diuen que seguien ordres, però sense aclarir quines ni de qui

Càrrega policial al col·legi electoral de la Mariola l’1-O.

Càrrega policial al col·legi electoral de la Mariola l’1-O.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre policies nacionals investigats per l’actuació de l’1-O a Barcelona van revelar ahir que rebien ordres des d’un centre de coordinació, sense aclarir qui l’integrava, i van justificar les càrregues al·legant que van haver d’enfrontar-se a un “mur humà” als centres de votació.

Segons van informar fonts jurídiques davant del titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona que investiga les càrregues de la Policia Nacional, van declarar ahir els quatre primers agents dels 24 que de moment estan imputats per l’actuació policial per impedir el referèndum a la capital catalana.

Els policies interrogats diuen no veure actuacions desproporcionades en les càrregues

La declaració dels agents no va permetre aclarir, tanmateix, qui dirigia les operacions de la Policia Nacional a Barcelona i va donar l’“ordre operativa” de carregar contra els concentrats als centres de votació, malgrat que van reconèixer que en tot moment estaven en contacte amb un centre de coordinació, al qual denominaven “Prefectura d’Unitat d’Intervenció”.

Els quatre agents que van declarar ahir van coincidir a defensar que no hi va haver cap actuació irregular ni desproporcionada de la policia en les càrregues contra els concentrats. Un subinspector que va intervenir als centres educatius Mediterrània i Pau Claris de Barcelona va afirmar que no van rebre instruccions concretes de com havien d’actuar l’1-O, més enllà que havien de garantir la intervenció de les urnes i el material electoral dels locals. Així mateix, va posar en dubte que l’actuació policial deixés persones sagnant. “Presumptament”, va dir, quan se li van mostrar les imatges, sobre les quals va afegir que també “podria ser pintura roja”.

D’altra banda, la Policia Nacional va detenir dos persones a Terrassa i Barcelona per presumptes amenaces a membres de cossos de seguretat de l’Estat que participaven a la manifestació que va organitzar Jusapol a Barcelona el dia 29 de setembre.

tracking