SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

May vol convèncer sobre el Brexit apel·lant als immigrants

Els euroescèptics la pressionen perquè reformi l’acord

Ecologistes protesten a Londres contra el canvi climàtic, ahir.

Ecologistes protesten a Londres contra el canvi climàtic, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’aconseguir una treva en els atacs contra el seu lideratge, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va iniciar ahir una campanya per provar de guanyar el suport dels britànics al seu acord del Brexit, subratllant que el pacte permet restringir l’arribada d’immigrants europeus a territori britànic.

May, que planeja multiplicar les seues aparicions en els mitjans durant els propers dies, va admetre en una llarga entrevista publicada pel tabloide Daily Mail, que el seu pacte no és “ideal”, però dóna resposta a les principals raons que van portar el 51,9% dels votants a donar suport al Brexit el 2016. “Com a ministra d’Interior, durant sis anys vaig fer tot el que vaig poder per reduir la immigració, però tenia una mà lligada a l’esquena perquè no podia fer res sobre la gent que venia de la Unió Europea. Ara podem fer-ho. La llibertat de moviment s’acaba”, va dir May. “No enviarem més sumes enormes de diners a la Unió Europea, acabarem amb la jurisdicció del Tribunal de Justícia Europeu, sortirem de la política agrària comuna i de la de pesca, de la unió duanera i del mercat únic”, va agregar la mandatària conservadora.

La possible moció de censura a Theresa May continua vigent i no descarten obtenir suports

May es va assegurar momentàniament el suport de la facció més euroescèptica del seu gabinet, que manté la pressió perquè torni a la taula de negociació i demani noves concessions a Brussel·les. Encapçalats pel ministre de medi ambient, Michael Gove, un dels impulsors de la campanya a favor del Brexit abans del referèndum del 2016, el grup de ministres està especialment descontent amb la clàusula acordada per assegurar que no s’aixeca una frontera entre la regió britànica d’Irlanda del Nord i la República d’Irlanda.

Els tories més euroescèptics volen que Londres pugui retirar-se d’aquest mecanisme de seguretat de forma unilateral si dos anys després de la sortida de la Unió Europea encara no s’ha arribat a un acord de lliure comerç entre els dos costats del canal de la Mànega, una opció que Brussel·les ha descartat fins ara.

Tampoc no s’ha esvaït l’amenaça que diputats conservadors descontents amb l’acord anunciat aquesta setmana forcin una moció de confiança contra el lideratge de May.

Els impulsors d’aquesta moció necessiten 48 peticions per posar en marxa el procés i, encara que fins al moment tan sols n’han aconseguit poc més d’una vintena, no descarten que es pugui superar aquest límit mínim en els propers dies.

tracking