SEGRE

MOBILITZACIONS DISTURBIS

Batalla campal als carrers de París

La manifestació dels Armilles Grogues contra l’alça del carburant degenera en violència a la capital francesa || Detinguts una vintena de manifestants per llançament d’objectes

Els manifestants contra l’alça dels carburants van muntar barricades als carrers de París.

Els manifestants contra l’alça dels carburants van muntar barricades als carrers de París.REUTERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enfrontament entre radicals violents i les forces d’ordre franceses va fagocitar ahir dissabte la manifestació a París del moviment dels Armilles Grogues, que va nàixer en protesta per l’alça dels carburants i que ha evolucionat com a expressió de descontentament contra el deteriorament del poder adquisitiu.

Segons indiquen les dades oficials, unes 80.000 persones es van manifestar a tot el país, davant les 280.000 de fa una setmana, cosa que va permetre al ministre francès de l’Interior, Christophe Castaner, parlar d’“important debilitament” del moviment de protesta identificat amb la peça fosforescent obligatòria a tot vehicle.

Però tots els focus estaven posats en París, on els Armilles Grogues, fins ara més presents en províncies, van voler portar la protesta per fer-se sentir a prop del poder.

La iniciativa va acabar en un enfrontament als Camps Elisis, emblema de la ciutat, convertida en un camp de batalla entre grupuscles violents, que van llançar objectes als antiavalots i van aixecar barricades, i van ser respostos per gasos lacrimògens, canons d’aigua i càrregues policials. Una vintena de persones van ser detingudes, la majoria per llançament d’objectes a la policia.

D’acord amb les dades oficials, aproximadament 5.000 persones van envair l’avinguda, enmig d’un imponent dispositiu policial que tenia la consigna d’allunyar-les del veí palau de l’Elisi, residència del president del país, Emmanuel Macron, en el punt de mira dels descontentaments, que van reclamar la seua dimissió i que volien que el crit de protesta li arribes a les oïdes.

El Govern, que va desplegar 3.000 agents a la ciutat, havia disposat que la manifestació es desenvolupés al Camp de Mart, al davant de la Torre Eiffel, però aquest grup heterogeni, oficialment aliè a partits i sindicats, va desatendre la consigna.

Les mobilitzacions van afectar altres punts del país. A més, els comerciants de la Jonquera i el Pertús van calcular que les protestes han fet caure un 70 per cent el comerç a la zona. Els venedors asseguren que fa dos setmanes “els carrers estaven plens”, i van recordar que el 95 per cent dels seus clients són francesos.

El Govern gal acusa Le Pen d’atiar la violència El ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, va acusar la líder del partit d’extrema dreta francès Agrupació Nacional, Marine Le Pen, d’alimentar amb violència la manifestació a París. No obstant, aquestes acusacions van ser criticades tant per la líder ultradretana com des de les files del partit socialista francès o per l’euroescèptic Debout la France.

Els manifestants contra l’alça dels carburants van muntar barricades als carrers de París.

Els manifestants contra l’alça dels carburants van muntar barricades als carrers de París.REUTERS

tracking